Pogača od speltinog brašna

05/01/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil
Treba vam:

  • 500 grama speltinog brašna
  • 200 militara kiselog mleka
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 100 militara maslinovog ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • susam, kim, krupna morska so

Prvo umeđate suve sastojke, pa mokre. Da ne bi prljala sto posuda, ja sam sve mokre sastojke stavila u mericu. Prvo kiselo mleko do 200 militara, zatim maslinovo ulje do 300, a onda dodala i jaja. Sve sam to umešala i dodala u suve sastojke.

Pogaca-od-spelte-befunky-artwork-SAJT

Krenete da mesite. Kada napravite homogenu masu, izručite je na pobrašnjenu površinu i domesite. Dodajte još brašna ako treba, testo ne treba da bude lepljivo, ali treba da bude glatko.

Pogaca-od-spelte3-SAJT

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Testo za pogaču uvek malo više mesim nego za hleb. Ne znam zašto, ali mi se čini da testo tako ispadne bolje. Dok sa druge strane, hleb, ako se previše mesi, može da postane tvrd.

Kada je umesite, testo treba stoji 15 minuta. Nauljite je i pospete začinima.

Pogaca-od-spelte4-SAJT

Stavite je na zagrejan pleh, na koji se, neposredno pre toga, stavili pek papir.

Pogaca-od-spelte5BeFunky-SAJT

Peče se na 240 stepeni, 20 min, a zatim 10 minuta na 200. Uradite “čačkalica test”. Kada je izvučete iz pogače, a ništa se nije zalepilo za nju, znači da je gotova.

Sačekajte da se ohladi pre nego što počnete da je sečete.

Pogaca-od-spelte8-SAJT

Može da stoji par dana, meni je čak bila ukusnija sledeći dan.

Pogaca-od-spelte6BeFunky-SAJT

Prijatno!



2 komentara

Ostavite komentar