Ove nedelje nešto malo drugačije, pobegli smo van grada, nalazimo se u divnoj prirodi i …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
- 500 grama speltinog brašna
- 200 militara kiselog mleka
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 100 militara maslinovog ulja
- 1 prašak za pecivo
- susam, kim, krupna morska so
Prvo umeđate suve sastojke, pa mokre. Da ne bi prljala sto posuda, ja sam sve mokre sastojke stavila u mericu. Prvo kiselo mleko do 200 militara, zatim maslinovo ulje do 300, a onda dodala i jaja. Sve sam to umešala i dodala u suve sastojke.
Krenete da mesite. Kada napravite homogenu masu, izručite je na pobrašnjenu površinu i domesite. Dodajte još brašna ako treba, testo ne treba da bude lepljivo, ali treba da bude glatko.
Testo za pogaču uvek malo više mesim nego za hleb. Ne znam zašto, ali mi se čini da testo tako ispadne bolje. Dok sa druge strane, hleb, ako se previše mesi, može da postane tvrd.
Kada je umesite, testo treba stoji 15 minuta. Nauljite je i pospete začinima.
Stavite je na zagrejan pleh, na koji se, neposredno pre toga, stavili pek papir.
Peče se na 240 stepeni, 20 min, a zatim 10 minuta na 200. Uradite “čačkalica test”. Kada je izvučete iz pogače, a ništa se nije zalepilo za nju, znači da je gotova.
Sačekajte da se ohladi pre nego što počnete da je sečete.
Može da stoji par dana, meni je čak bila ukusnija sledeći dan.
Prijatno!
Sto mogu staviti umjesto kiselog mleka? Neznam sto je to u Italiji.
Hvala
Neku pavlaku?