Pogača na plotni

17/03/2018

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ovako spremljenu pogaču sam prvi put probala u septembru 2006, kada smo se tadašnji momak (sadašnji muž) na povratku iz Grčke zaustavili par dana u Donjim Vranovcima. To malo seoce nalazi se izmedju Leskovca i Lebana, lepo ušuškano uz Jablanicu. Inače, u lokalnom dijalektu lokalci ovo seoce zovu Vrnovce, zašto, pojma nemam.

U Vrnovcima roditelji mog muža imaju kuću (odatle mu je otac) u kojoj borave od proleća do jeseni, tako da nam dobro dodje da odmorimo konje i zakonačimo kad idemo ka/od Grčke.

I tako je tog septembra 2006. buduću snajku sačekala ova pogača i mešanija. Mešanija je ono što Nišlije zovu trljanicom, ima recept u grupi da ne dužim sad. A ova pogača je čudo i svet u malom.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Korica joj je neverovatno hrskava i debela, a pogača je unutra mekana i sočna. Nisam bila sigurna da može da se uradi hrono varijanta beskvasne pogače na ovaj način, ali je uspelo. Muž kaze da nema razlike. No probajte i vi, on mora da laže po službenoj dužnosti.

Za testo je potrebno:

  • 125 gr integralnog speltinog brašna
  • 55 gr belog ražanog, ako nema, može i speltinog
  • 120 gr integralnog ražanog brašna
  • 1 kašika psilijuma
  • 300 ml vode

Sve umešati i ostaviti da odstoji (meni je stalalo preko noći).

Po fermentisanju, dodati prstohvat soli, 2 kašike maslinovog ulja i 2 pune kašičice praška za pecivo. Dobro izmešajte pa prebacite na pobrašnjenu dasku sa malo integralnog ražanog brašna i doradite dok ne dobijete testo koje je mekano a ne lepi se.

Tako sredjeno, napravite pogaču debljine 2 cm i stavite na suvu ploču – tiganj ili šta ko ima da se zapeče. Nekad se peklo na ploči od Smederevca. Ploča treba da bude dobrano zagrejana, ali ne i prevruća da ne izgori. Treba oko 4-5 min svakoj strani da se zapeče korica.
Nakon toga 30 min u rernu na najjače. Rerna treba da je već zagrejana. Ako imate i šamotnu ploču za pečenje pizze u rerni, obavezno ubacite, pogača ispadne skoro kao iz peći na drva.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

I to je to. I obavezno nešto za umakanje. Odlomite komad pogače i pravac u sos. Mi smo probali zapečen kozji sir u paradajz sosu.

Prijatno!1 komentar

  1. Duhovita si 🙂 Bravo!
    Recept: bravo !
    Dva bravo od mene – malo li je 😉

Ostavite komentar