Kada smo objavili recept za čuveni Borodinski hleb, ostali smo dužni recept za pravljenje prirodnog …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovu pogaču sam spremila pre godišnjeg odmora ali nisam stigla da je postavim. I sprema se manje više po istom principu kao i sve prethodne. Razliku čine brašna i dodaci. Kad god imam priliku, ja u peciva ubacim neku travčicu ili semenku.
Potrebno vam je:
- 100 grama speltinog brašna
- 50 grama ječmenog brašna
- 20 grama heljdinog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice morske soli
- 2 kašike suncokreta
- 2 kašičice origana
- 2 kašike maslinovog ulja
- 130 militara vode
Prvo umešati sive sastojke pa dodati mokre, odnosno ulje i vodu. Zamesite testo kašikom pa ga premacite u pleh u koji ste stavili pek papir. Oblikujte pogaču rukama, malo je poprskajte brašnom i stavite u zagrejanu rernu. Pecite dvadesetak minuta na 210 stepeni. Čačkalicom proverite da li je gotova. Ako se nešto lepi za čačkalicu, ostavite pogaču još malo u rerni.
Možete je jesti sa bilo čim. Ja sam se odlučila sa sendviče. Malo putera, malo pečenice. I meni je to za dobro jutro ponekad sasvim dosta.
Postovana Ana
Da li je ova pogaca dovoljna za dve osobe?
Hvala
Pozdrav!
Jeste.