Jednostavno jelo sa mnogo ukusa
Kuva i piše:
Ana Ćubela
A sad malo tradicije. Obožavam kupus, posebno kiseo. Mislim da bi za dobru sarmu prodala pola familije ;). I nikad mi neće biti jasni oni koji kukaju kako im je previše kupusa kad može da se spremi na milion načina.
A pritom je jedina namirnica za koju i nutricionisti kažu da ima “minus kalorija”. Ne bukvalno, ali tako utiče na mršavljenje. I što je meni najvažnije, kada jedete kupusasta povrća u hrono ishrani, možete maksimalno da smanjite meso. Višak proteina ume da “boli”.
Ovog puta sam potpuno izbacila meso (pošto sam van restrikcije, pa mi se može) i ubacila flekice od heljde.
Treba vam:
- 1 kilogram ribanca
- 3 ili 4 šake flekica od heljde
- svinjska mast
- začini: tucana ljuta paprika, biber, kumin
- nekoliko malih ljutih papričica (meni ljutine nikad dosta)
Kupus sam oprala i stavila ga na dve kašike masti da se dinsta. Dodavala sam vodu dok nisam procenila da je “kljkonuo” koliko treba i da je spreman za rernu. Pre toga sam umešala začine i dodala još malo masti.
U međuvremenu sam flekice prelila sa vrelom vodom, nisam ih kuvala. Ostavila sam ih tako nekih petanestak minuta. A onda sam i njih umešala u kupus i sve stavila u rernu na nekih pola sata.
Oni koji su u restrikciji, umesto flekica, mogu da dodaju uz njega meso: ćuretinu, piletinu, svinjetinu…..Samo se setite da vam je ovo prilika da smanjite protein, pa ne morate da preterujete sa mesom.
Malo o kupusu:
Ovo povrće ne sadrži veliku količinu ugljenih hidrata (4%), ima malo belančevina (1,4%), zanemarljivo masti (0,2%), dosta vode (93%) i solidnu količinu dijetnih vlakana (2-2,8%). Kalorijska vrednost je mala (100g belog kupusa daje 30kcal, crvenog 37).
Sadrži veliku količinu vitamina C, prisutni su i svi B vitamini, zatim A, K i PP vitamini, kao i znatno karotena. Od minerala ima dosta kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa.
Jedina loša strana je to što kod nekih ljudi izaziva nadimanje. Ja, fala univerzumu, tih problema nemam. I tamanim ga često.
Mene interesuje da li kupus treba da se pere, tj. iz kog razloga se pere? Ja volim bas bas kiselo, pa ne perem…
Ume da bude jako slan. A ovi iz marketa su malo čudni ako se ne operu