Podvarak sa flekicama od heljde

30/01/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

A sad malo tradicije. Obožavam kupus, posebno kiseo. Mislim da bi za dobru sarmu prodala pola familije ;). I nikad mi neće biti jasni oni koji kukaju kako im je previše kupusa kad može da se spremi na milion načina.

A pritom je jedina namirnica za koju i nutricionisti kažu da ima “minus kalorija”. Ne bukvalno, ali tako utiče na mršavljenje. I što je meni najvažnije, kada jedete kupusasta povrća u hrono ishrani, možete maksimalno da smanjite meso. Višak proteina ume da “boli”.

Ovog puta sam potpuno izbacila meso (pošto sam van restrikcije, pa mi se može) i ubacila flekice od heljde.

Treba vam:

  • 1 kilogram ribanca
  • 3 ili 4 šake flekica od heljde
  • svinjska mast
  • začini: tucana ljuta paprika, biber, kumin
  • nekoliko malih ljutih papričica (meni ljutine nikad dosta)

Kupus sam oprala i stavila ga na dve kašike masti da se dinsta. Dodavala sam vodu dok nisam procenila da je “kljkonuo” koliko treba i da je spreman za rernu. Pre toga sam umešala začine i dodala još malo masti.

U međuvremenu sam flekice prelila sa vrelom vodom, nisam ih kuvala. Ostavila sam ih tako nekih petanestak minuta. A onda sam i njih umešala u kupus i sve stavila u rernu na nekih pola sata.

Oni koji su u restrikciji, umesto flekica, mogu da dodaju uz njega meso: ćuretinu, piletinu, svinjetinu…..Samo se setite da vam je ovo prilika da smanjite protein, pa ne morate da preterujete sa mesom.

Podvarak sa flekicama2 SAJT

Malo o kupusu:

Ovo povrće ne sadrži veliku količinu ugljenih hidrata (4%), ima malo belančevina (1,4%), zanemarljivo masti (0,2%), dosta vode (93%) i solidnu količinu dijetnih vlakana (2-2,8%). Kalorijska vrednost je mala (100g belog kupusa daje 30kcal, crvenog 37).

Sadrži veliku količinu vitamina C, prisutni su i svi B vitamini, zatim A, K i PP vitamini, kao i znatno karotena. Od minerala ima dosta kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa.

Jedina loša strana je to što kod nekih ljudi izaziva nadimanje. Ja, fala univerzumu, tih problema nemam. I tamanim ga često.



2 komentara

  1. Mene interesuje da li kupus treba da se pere, tj. iz kog razloga se pere? Ja volim bas bas kiselo, pa ne perem…

Ostavite komentar