Kuva i piše: Ana Ćubela Ne znam da li ste primetili, …
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Ovo je jedan od mojih omiljenih letnjih recepata, samo što sam sada recept prilagodila hrono ishrani, a takođe sam promenila vreme kada jedem pljeskavice od tikvica, jer, s obzirom na to da sadrže brašno, sada su deo mog doručka. Ja sam se odlučila za heljdino brašno, prema kome imam specifičan odnos. Koristim ga ako jedino njega stavljam u obrok, pitu (ima li šta lepše od pite s heljdinim palčinkama?), ali ga ne koristim u mešavinama brašana, smeta mi isticanje njegovog mirisa.
Potrebni sastojci:
- 2 tikvice srednje veličine,
- 1 jaje,
- šolja kisele vode,
- 250 grama sitnog sira, nemasnog sira za namaze ili 2 veće kriške tvrđeg,
- 125 grama heljdinog brašna,
- pola praška za pecivo,
- u zavisnosti od toga da li je sir slan ili nije, dodajte malo morske soli.
Možete staviti i druge začine (beli luk u prahu, biber, suve travke), ali ja sam ovog puta želela da ukus bude jednostavan. Takođe, ako stavljate sir u kriškama, ne treba vam 500 grama. Obratite pažnju, vi koji ste u restrikciji, ovo je složeno jelo, jer se u njemu kombinuju jaja sa sirom, pa ga nemojte jesti često.
Pre svega oljuštite i narendajte tikvice i stavite ih malko da se ocede. Ja nikad ne čekam previše, nemam vremena.
U veliku posudu umutite jaje sa kiselom vodom, zatim dodajte izmrvljen sir, brašno, prašak za pecivo i eventualno začine. Smesa treba da bude gušća od one za palačinke, ali dosta ređa u odnosu na onu za hrono hleb. Ako vam fali tečnosti, dodajte kiselu vodu, a ako je previše tečno, dodajte još malo brašna.
Ringlu uključite na malo jaču temperaturu od srednje (6 od 9 kod mene), tiganj najbolje da je keramički ili neki za palačinke. Stavite malo ulja (ja koristim maslinovo od komina, ali dolaze u obzir i druge dozvoljene masnoće). Imajte na umu da tikvice ’vole’ masnoću, pa se trudite da stavljate ulje tek jednom u nekoliko tura. Idealna mera je pola klasične kutlače. Stavite da se prže po 2 pljeskavice istovremeno. Najvažnije je da vam se isprže dobro s donje strane. Prvo će se pojaviti puckice, a zatim će obodi dobiti željenu boju (zlatno žutu, ili što bi to anglosaksonci preciznije rekli golden brown), a tek kad se smesa malko osuši i odlepi sa dna, spremna je za okretanje. Upravo zbog ovog procesa im je naziv pljeskavice adekvatniji od bilo kog drugog. S vremena na vreme ćete morati da obrišete salvetom ostatke od prženja i ponovo stavite malko ulja.
Ove tikvice možete jesti za doručak uz salatu i humus ili ako želite jači doručak uk slaninicu i luk. Nemojte dodavati mlečne proizvode, jer ih tikvice spremljene na ovaj način već sadrže.
Jasna,super si ovo objasnila. Bas u detalje. Ja sam pravila ove pljeskavice ali nisu ispali. Nisam stavila sir,i koristila sam razeno brasno ali po treci put neuspesno. Za one koje su u restrikcije moze samo da izbace sir.
Hvala. 🙂 U restrikciji može da se stavi sir za namaze, ali da se ne koristi ništa drugo mlečno uz to. Baš ovako kako je predloženo. 🙂
Sad sam tej shvatila da predlažete bez sira (a s jajima), da bi moglo opuštenije u restrikciji. Pa, da, al’ onda su to neki uštipci od tikvica, nisu pljeskavice. 😀
😀