Kuva i piše: Jasna Veljanović Ideja za ovim …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Plan je bio da napravim vegetarijansko jelo. Ali nije sve išlo baš kako je mali Perica zamislio.
Htela sam da napravim pljeskavice od leblebija, a da ne dodam jaje da poveže smesu, i bila sam ubeđena da će sve savršeno ispasti. Ali đavola. Pljeskavice su na kraju počele da se raspadaju. Ispalo je to jedno ukusno jelo, ali daleko od savršenog. I zato vam savetujem da stavite sve kao i ja, ali plus belance. Ili celo jaje.
U recept ide:
- Konzerva skuvanih leblebija
- 1/2 veze peršuna
- 1 kašika movsenih mekinja
- 1/2 kašike speltinog brašna
- Pstohvat sode bikarbone
- 1/3 kašičice soli
- 1/3 kašičice bibera
- 1/2 kašičice karija
- 2 kašike maslinovog ulja
Kad kažem konzerva, naravno da mislim samo na sastav iz konzerve. Ocedite leblebije od tečnosti i sve stavite u blender. Napravite pastu. I ne zaboravite belance. Izvadite smesu mokrim rukama i formirajte dve pljeskavice. Stavite ih na pek papir pa sa plehom u zagrejanu rerenu. Peku se oko 15 do 20 minuta na 220. Napravite neke brze lepinje po želji. Nafilujte ih ajvarom, stavite po pljeskavicu, zatim malo senfa i krugove crvenog luka. I navalite!
Odlicne pljeskavice, probaj sledeći put da povežeš sa mlevenim lanom, mislim da će uspeti 🙂
Probaću da vidim šta će se desiti. Da sam stavila to glupo belance, ne bih se nervirala 😀
Jel moraju leblebije iz konzerve?Ako ne moraju koja kolicina se kuva?Hvala 🙂
Naravno da ne moraju, nego sam imala konzervu u kući. Za ove dve pljeskavice je dovoljna šoljica leblebija. One dosta nabubre.
Ove pljeskavice mogu da se prave i kao falafel kuglice bez brašna i jaja ali da se peku u rerni jer pokušaj prženja je propao, raspadale su se. Negde sam našla recept gde nisu išla jaja i brašno što mi je bilo malo čudno ali original recept je stvarno bez jaja i brašna ali je poenta da se prži u dubokom ulju. Inače leblebije već pečene se potapaju u vodu uveče i ostave do ujutru pa se ocede i samelju. Treba da budu zrnaste a ne kao kaša. Znači nekuvaju se.
Falafel sam pravila 100 puta. Mada ga više ne pržim u dubokom ulju. Ali da ne bi bio suv, sada stavljam ulje u smesu, ranije nisam. Evo recepta ovde: https://hronokuhinja.rs/falafel/
Ali sam ovog puta htela da napravim pljeskavice od kuvanih leblebija, bez jaja. Ali ne ide. Mora nešto da veže smesu.
Ovo je bio moj današnji ručak,malo sam izmenila i prilagodila mojim namirnicama i začinima (šta sam imala u kući) i dobila divne hamburgere,bar mene podsećaju na njih. Hvala na divnom receptu i ubuduće će biti na mom stolu.
da li u restrikciji mogu da se jedu pecene leblebije?
Mogu za doručak.