Pljeskavice od leblebija

10/10/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kada vam dolaze gosti red je da ih ugostite onako kako treba. Neko će da izvuče grickalice, nešto malo jela, spremiće ono što njemu odgovara….. Ali ne, u našoj familiji se za goste oduvek spremalo sve. Da, ne daj bože, nešto ne zafali. Već sam pisala kako se i slava slavi kod nas. Nebitno da li pada na mrsan ili postan dan, mora svega da bude na stolu. Ah, šta ako u kuću mesoždera dođe vegeterijanac?! Ma mora da ima.

E tako su meni u nedelju bile devojke koje baš i niu veliki ljubitelji brašna. Za Željku i nisam sigurna, ali znam da Julijana od skroba jede pasulj, pirinač, leblebije, kukuruz, al `leba retko i malo. Dok jaja jede kao niko do sada. Kad god smo negde putovale, ona u kutiji ima barem 10 već skuvanih jaja – da nam se nađe. Pa odlučim da spremim pljeskavice od leblebija. Jes da su imale malo brašna da sve to poveže kako treba, ali ne mnogo da mi Julijana ne bude zadovoljna.

Pogledajte kako smo spremali pljeskavice i još svašta nešto i uživali u Julijaninom i Željkinom koncertu:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/731463650611333/

Nisam pravila posne pljeskavice od leblebija, njih već imamo na blogu, negde ispod ću staviti link. Išla su jaja – jer Julijana.

Potrebno vam je:

  • Između 400 i 500 gr skuvanih leblebija
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 1 do 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike brašna po želji
  • 1 kašika griza po želji
  • 1 jaje
  • Začini po želji: Morska so, biber, mediteranska mešavina, beli luk u prahu, malo čilija, pa i kari dobro dođe

Ali na začinima nemojte da štedite da vam pljeskavice ne bi bile neukusne. Ili onako ravne. Kako su leblebije već skuvane, probajte kada stavite začine, a pre nego što ubacite jaje.

Smesu sam uveče napravila, jer sam za ovaj Pidžama party kuvala sama, a bilo je dosta jela pa je morala i ozbiljna priprema. Leblebije sam ispasirala onom napravicom za gnječenje krompira. Možete i u blenderu ali nemojte previše jer moraju da ostanu krupniji delovi. Ako napravite pastu, odnsono humus, ništa od pljeskavica. Luk sam iseckala što je sitnije moguće, promešala, dodala začine. Probala, pa dodala još začina. I ostavila da tako stoji do jutra.

A onda sam dodala 2 kašike brašna. Možete bilo koje. I jedno jaje. I sve sam dobro umesila rukama i ostavila da sačeka svoj red za pečenje u lajvu.

Plan je bio da ih ispečem na kokosovom ulju, ali u tom trenutku nisam mogla da ga nađem, jer je već bio haos sa snimanjem, a ja zaboravna nisam na vreme stavila na dohvat ruke. Pa sam pljeskavice “pržila” na maslinovom. U videu možete da vidite kako smesa treba da izgleda, koliko su tanke pljeskavice bile i koliko sam ih “pržila”. I to na srednjoj vatri. Ne sme da bude prejaka temperatura da bi se sve lepo ispržilo.

A onda za one koji ipak vole i malo peciva ređanje – presecite lepinju na pola, namažite sa malo pavlake pa prva pljeskavica. Pa malo paradajta, pa druga pljeskavica, pa crvenog luka, pa još malkice pavlake, preklop.

Odličan doručak.

Pročitajte još:

Vege burgeri od leblebija i kinoeOstavite komentar