Ko ne voli ukuse i mirise koji podsećaju na more?
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Pre neki dan sam spremala njoke od speltinog brašna i palo mi je napamet da bih mogla da spremim hlebnu pletenicu, kakvu je moja majka uvek pravila (doduše od belog brašna, slatku i sa suvim grožđem!). Iako mi poslednje vreme čulo ukusa traži pojednostavljenu hranu (leto je, valjda zato), esteta ostaje esteta. 😉
Za ovu pletenicu vam je potrebno:
- 280 grama mekog speltinog brašna,
- 220 grama integralnog speltinog brašna (plus oko 20 grama za posipanje),
- 1 prašak za pecivo,
- 1 kašičica soli (ja koristim himalajsku, divne je boje i pomalo kisi),
- 3 kašike maslinovog ulja (plus isto toliko za oblikovanje testa),
- 250 mililitara mlake vode.
Pomešajte sve suve sastojke, zatim dodajte ulje i vodu.
Mesite testo oko pet minuta. Oblikujte jufku koju ćete nauljiti i ostaviti da odstoji desetak minuta.
Zatim je podelite na 3 jufkice. Nauljite ih i svaku između šaka razvaljajte u valjak – deo kike.
Delovi pletenice ne treba da budu previše tanki niti dugački. Maksimum 30 centimetara. Spojite gornji kraj i krenite da pletete. Moram da priznam da sam se ovde načisto zbunila! Nekako je čudno kad pletete hleb, a ne kosu. Zato imajte u vidu samo jedno pravilo: prvo jedan spoljašnji kraj ide na unutra, preko srednjeg, a zatim drugi. Uvek računate trenutni spoljašnji kraj. Nadam se da sam ovo dobro objasnila.
Kad ste završili, prebacite kiku je na nauljen pleh.
Ja sam htela da mi pletenica izgleda rustično pa sam je posula sa malo brašna pred pečenje. Ubacite je u rernu koju ste prethodno zagrejali na 50°C. Nakon petnaestominutnog pečenja pojačajte rernu na 225°C i pecite je još pola sata.
Ohladite. Jedva čekam jutro!
Odlična stvar, obožavam speltino brašno! Izuzetnog je ukusa!