Pletenica od speltinog brašna

20/07/2016

Pletenica 3 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Pre neki dan sam spremala njoke od speltinog brašna i palo mi je napamet da bih mogla da spremim hlebnu pletenicu, kakvu je moja majka uvek pravila (doduše od belog brašna, slatku i sa suvim grožđem!). Iako mi poslednje vreme čulo ukusa traži pojednostavljenu hranu (leto je, valjda zato), esteta ostaje esteta. 😉

Za ovu pletenicu vam je potrebno:

  • 280 grama mekog speltinog brašna,
  • 220 grama integralnog speltinog brašna (plus oko 20 grama za posipanje),
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 kašičica soli (ja koristim himalajsku, divne je boje i pomalo kisi),
  • 3 kašike maslinovog ulja (plus isto toliko za oblikovanje testa),
  • 250 mililitara mlake vode.

Pomešajte sve suve sastojke, zatim dodajte ulje i vodu.

Pletenica 8 s

Mesite testo oko pet minuta. Oblikujte jufku koju ćete nauljiti i ostaviti da odstoji desetak minuta.

Pletenica 7 s

Zatim je podelite na 3 jufkice. Nauljite ih i svaku između šaka razvaljajte u valjak – deo kike.

Pletenica 6 s

Delovi pletenice ne treba da budu previše tanki niti dugački. Maksimum 30 centimetara. Spojite gornji kraj i krenite da pletete. Moram da priznam da sam se ovde načisto zbunila! Nekako je čudno kad pletete hleb, a ne kosu. Zato imajte u vidu samo jedno pravilo: prvo jedan spoljašnji kraj ide na unutra, preko srednjeg, a zatim drugi. Uvek računate trenutni spoljašnji kraj. Nadam se da sam ovo dobro objasnila.

Pletenica 5 s

Kad ste završili, prebacite kiku je na nauljen pleh.

Pletenica 4 s

Ja sam htela da mi pletenica izgleda rustično pa sam je posula sa malo brašna pred pečenje. Ubacite je u rernu koju ste prethodno zagrejali na 50°C. Nakon petnaestominutnog pečenja pojačajte rernu na 225°C i pecite je još pola sata.

Pletenica 1 s

Ohladite. Jedva čekam jutro!



1 komentar

Ostavite komentar