Kuva i piše: Milena Milićević Oduvek sam volela čorbaste stvari, od …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
I ovog puta je u pitanju bilo čišćenje frižidera. Ostao mi je jedan plavi patlidžan i nešto paradajz soka. Pa sam improvizovala.
Treba vam:
- 1 manji crni luk
- 1 veći plavi patlidžan
- šaka pirinča
- pola pakovanja paradajz soka, oko 250 militara
- začini: so, biber, beli luk u prahu, kumin, mleveni korijander, sušeni đumbir
- maslinovo ulje
- par kapara za kraj
Plavi patlidžan sam prepolovila uzduž, pa isekla na polovine. Zarezala sam ga po površini, posolila i ostavila malo da odstoji da pusti vodu i gorčinu. Zatim sam ga izdubila i stavila na kratko u rernu da malo omekša.
Za tro vreme sam iseckala luk i prodinstala ga na malo maslinovog ulja. Zatim sam dodala pirinač, meso plavog patlidžana sitno iseckano, i nalila sa tri puta više tečnosti – pomešala sam paradajz sok sa vodom. I na kraju dodala začine.
Kada je pirinač nabubrio napunila sam plavi paradajz i vratila ga u rernu na pola sata. Pekao se na 200 stepeni. Kada je bilo gotovo preko njega sam posula par kapara.
Naravno, s obzirom na to da ovde ima pirinča, ovo je vanrestriktivno jelo u hrono ishrani. Ali ako pirinač zamenite prosom, možete da dobijete oličan doručak. A ako stavite meso, možete da imate super ručak u restrikciji.