Savršeno idu uz neki pikantan umak ili namaz
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ne mogu da jedem meso svaki dan za ručak. Gledam da unesem dovoljnu količinu proteina kroz hranu, ali to ne znači da svaki dan, u sva tri obroka, mora da bude neko mesište. Nije zdravo, a bogami ni zabavno. Sa njim se lakše skidaju kilogrami, ali na duge staze nije rešenje. Osim za one koji bez njega ne mogu 😉 .
Ali ovih dana nije jednostavno ni hraniti se sa povrćem, jer je preskupo. Zato sam se i iznenadila kada sam u Maksiju videla da je plavi patlidžan na sniženju. Dva manja komada 50 i nešto dinara – pošteno!
Ovo jelo ima neki mediteranski ili arapski šmek i može lepo da vas zaisti do večere.
Za ovo jelo vam je potrebno:
- dva manja plava patlidžana
- nekoliko komada sušenog paradajza
- dva ili tri čena belog luka
- pola šake badema
- začini: morska so, biber, ruzmarin, bosiljak….
- malo maslinovog ulja
Plavi patlidžan sam isekla na kriške, posolila i ostavila da pusti vodu. Kada je bilo gotovo, prebacila sam ga u pleh sa pek papirom. Dodala sušeni paradajz, velikim nožem smrskane cele čenove belog luka, krupno seckani badem i začine. Sve sam prelila sa maslinovim uljem, umereno. I stavila u zagrejanu rernu na 200 stepeni.
SAVET: Kada solite plavi patlidžan, sačekajte da voda sama izađe, nemojte nikada da ga cedite rukama, jer že biti žilaviji.
Moram reći da se slažem sa izborom.
Nadam se da će sad kako ide proljeće i ljeto to biti nešto jeftinije i pristupačno za kupiti, a ako nebude onda ćemo smanjiti količinu pa ćemo jesti manje.
Ali zasigurno ulazi u moj jelovnik.