Plavi patlidžan sa junećim mesom

19/08/2015

Plavi patlidzan sa junecim mesom s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Plavi patlidžan ne spada u naše tradicionalne namirnice, ali se dosta koristi u kuhinji. Ja, recimo, teško mogu da zamislim musaku bez njega. Može, ali to nije to. Nema neke posebne kvalitete koje mogu da značajno utiču na naše zdravlje, ali nije kaloričan, i pokazao se kao jako dobar za mršavljenje. Neka istraživanja su čak pokazala da je sok plavog paradajza dobr za snižavanje holesterola. Ali ga ionako nikad nisam birala zbog zdravlja, već zbog ukusa.

Pored musake u grčkom fazonu, sve sa sirom, najviše ga volim punjenog.

Za dvoje vam je potreban jedan baš beliki plavi paradajz ili dva manja. Isecite ih na polovine, a zatim rešetkasto zarežite po sredini i posolite. Ostavite ga da odstoji barem 20 minuta da “pusti gorčinu”. Zatim izdubite sredinu i ostavite je sa strane.

Tako izdubljen patlidžan stavite u rernu da počne da se peče. Dok se on opušta u rerni, prodinstajte luk, mleveno meso (300 ili 400 grama za dvoje). Dodajte začine po želji i malo paradajz sosa. U ovu smesu obično obacim i sitno iseckanu sredinu patlidžana, ali ovoga puta nisam, jer mi je bila potrebna za neko drugo jelo.

Napunite plavi paradajz i vratite ga u rernu da se zapeče. Ako ste u restrikciji. A ako niste, onda pred kraj pečenja izrendajte malo kaškavalja preko svega i vratite u rernu. Savršeno!!!!

Prijatno.



4 komentara

  1. ulepsali ste mi dan ovim receptom,nedavno sam dosla iz Grcke i uzivala sam u istom ovom jelu koji oni zovu “cipela” 🙂 moja verzija ce biti sa svinjskim mesom

Ostavite komentar