Plavi patlidžan punjen piletinom

05/01/2015

Kuva i piše:

Irina Ljubić

Irina200

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Danas malo senzualniji ručak zahvaljujući patlidžanu.

Sad se vi pitate, pa kako patlidžan može da bude senzacionalan? Evo, danas kada posmatramo sta je ideal lepote naićićemo na izuzetno oprečna mišljena. Ali, ako se vratimo u davni sedamnaesti vek, uponzaćemo se sa Rubensovim slikama, u kojima on uzdiže žensku lepotu, njene obline i njenu senzualnost.

U prodavnici nailazim na patlidžan i zapravo shvatim da me njegov oblik i podseća na Rubensovske žene. Još ako ga kombinujem sa sastojcima koji će pružiti punoću ukusa, a dodato vino i punoću mirisa onda sam na pravim putu.
Jupiter and Callisto, Peter Paul Rubens

Jupiter and Callisto, Peter Paul Rubens

  • 1 patlidžan
  • pola pakovanja mlevenog pilećeg karabataka
  • pola zelene paprike
  • pola crvene paprike
  • jedna mali crni luk
  • pola sitno seckanog paradajza
  • par cvetića brokolija (može i ne mora)
  • malo crnog vina
  • malo pasiranog paradajza
  • majčina dušica
  • beli luk u granulama
  • so biber
  • malo đumbira u prahu
Presečete na pola patlidžan i svaku stranicu nožem poprecno isečete da dobijete kockice. Stavite u rernu da omekšaju. Za to vreme spremite punjenje.
Punjen plavi patlidzan SAJT
Prodinstajte luk sa majčinom dušicom, zatim  dodajte meso i posolite, obe paprike, nakon par minuta paradajz, vino i ukrčkajte. Dodajte tečni paradajz. Izvadite patlidžane i kockice i ostavite ih za paštetu od patlidžana koju sledeći dan možete da jedete za doručak. Napunite patlidžane i stavite ih u rernu na 220 stepeni, jedno dvadesetak minuta.
Uz ovakav ručak, punog ukusa, dovoljna vam je zelena salata sa maslinovim uljem, bosiljkom i limunovim sokom.
E sad,meni je ostala druga polovina. Sutrašnji ručak checked, skinut sa liste obaveza.



Ostavite komentar