Plašinte – vlaške palačinke

16/07/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Iskreno, o vaškoj kuhinji nema baš mnogo da se pronađe na internetu kao o nekoj drugoj. Ali sudeći po ovih nekoliko jela koje smo odabrali da spremamo za Pidžama party, mogu da zaključim da im je kuhinja više nego dobra. I da svečano obećam da ću pronaći još nekoliko njihovih jela.

Jedno od poznatijih su vlaške palačinke. Ili plašinte. Ili plašibac Mada više podsećaju na uštipke koje mi pravimo. Spremaju se od belog brašna i kvasca, pune mešavinom sira i jaja i često pržeu dubokom ulju mada to nije uvek slučaj. Nekada se previjaju kao kalcone a nekada faltaju, odnosno krajevima preklapaju u kružni oblik.

Mi smo odabrali mnogo lakšu i moderniju varijantu.

Pogledajte kako smo pravili plašinte:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/493427814533253/

Surfujući po internetu naišli smo na nekoliko recepata gde se svi sastojci stave u jednu smesu. Pa čak i na one koji se ne prave od dizanog testa već sa praškom za pecivo. Brzo i lako, onako kako volimo. Od svih recepata, odabrala sam Gagin – Moje grne. Kada su njeni recepti u pitanju, tu greške nema.

Potrebno vam je:

  • 350 speltinog brašna (ja sam koristila meko ali može i integralno) + doradu
  • 2 veća ili 3 manja jajeta
  • Prstohvat soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 300 gr sira
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 6 kašika mineralne vode
  • 2 šake seckanog spanaća (a ne mora)

U sud stavite prvo suve sastojke, a zatim jaja, ulje, mineralnu vodu, sir i spanać. Na radnu površinu stavite još brašna jer će ovo biti dosta lepljivo. Ako koristite integralno, možda neće biti potrebno još. U videu možete da vidite kako treba da izgleda, ne treba da bude tvrdo, treba da bude mekano i malo lepljivo.

Razvucite oklagijom pa secite manje pravougaoinke. I pecite s obe strane na svinjskoj masti. I neka temperatura bude niža da ne pregore po ivicama a da unutra ostanu žive.

I uživajte. Odlično su ispale.

Pročitajte još:

Otkrovenje! Da li ste nekada probali borondeo?Ostavite komentar