Kuva i piše: Ana Ćubela Što se jelo, jelo …
Kuva i piše:
Vilma Stevković
Kao i mnogi u fejsbuk grupi ”Hrono recepti’‘ izazvana sam da napravim neku pitu. A kako sam ja to,jel,kasno popodne videla,nisam imala vremena za nabavku i trazenje recepata. Porodica ocekuje veceru a takmicarski duh ne da mira,te tako uz mog malog 7mogodisnjeg pomocnika rodila se Pizza Pita (kako je ona nazvala). Brza,jednostavna,i nadasve izdasna
Posebno volim ovo testo jer nema potrebe ni za praskom za pecivo ni za sodom bikarbonom.
Potrebni sastojci za testo :
- 450 gr speltinog integralnog brašna
- 250 ml mlake vode
- 1 dl ulja
Izmereno brasno sipati u jednu posudu i dodati ulje,vodu postepeno i mesiti ujedno dok se ne dobije glatka kompaktna masa. Moze to malo da potraje pa da pomislite kao i ja da se nikada nece napraviti testo od toga ali hoce verujte mi … samo malo strpljenja. Po savetu Ane Ćubele i Jasne Veljanović testo treba da odmori minimum sat vremena u frizideru, pa čak i celu noc (ako pravite za doručak, a ne kao ja za večeru).
Umeseno testo podeliti na 3 jufkice i svaku posebno razvuci na velicinu pleha u kojem cete peci.
Zatim se redja po principu: KORA-FIL-KORA-FIL-KORA
Sastojci za fil:
3 kašike ajvara
300 gr feta sira
300 gr šunke
(Ko želi moze i jaja da doda, s tim da se to već smatra složenim jelom koje se u restrikciji ne preporučuje vise od 2 puta mesečno).
Inače, ovo su sastojci koje sam imala u tom momentu u kući ali naravno da se to može menjati po želji i ukusu.
Peci na 220°C 30minuta 🙂
Prijatno!