Pizza pečurke

04/06/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Da li nešto što ima reč “pizza” u sebi može da bude loše? Nemoguće.

Tako je i sa ovim pečurkama. Spremali smo ih u nedelju, sa ostalim đakonijama.

Pogledajte Pidžama party i šta smo sve pravili:

Pokušala sam prethodni dan da pronađem portobelo pečurke, ali mi nije pošlo za rukom. Pa sam prevrnula svaku crnu gajbicu na pijaci da nađem što veće šampinjone. Da se ne lažemo, bilo bi ukusno i da su bili manji, ali ovako stane više fila. A fil je, složićemo se, u većini jela najvažniji.

Šampinjoni možda nisu najkvalitetnija pečurka na svetu, ali ne bogu da zamislim kako bih napunila bukovače, vrganje ili lisičarke. Tako da su ostale one.

Ono što bi trebalo da znate kada spremate pečurke:

  1. Nikad ih ne perite, čistite ih krpom, peškirom ili nekom blažom četkom
  2. Nemojte da ih solite pre kraja spremanja jer će pustiti dosta vode
  3. S druge strane, jake, tvrde pečurke, kao vrganje, je dobro usoliti pre upotrebe, tako neće biti žilave
  4. Ako ih dinstate, stavite ih na što veću površinu da se ne preklapaju i nemojte ih mnogo mešati
  5. Suve pečrke imaju jaču aromu i nije ih loše dodati među sveže

I, iako nema veze za obradom, ovo treba naglasiti – pečurke su jedina biljka koja u sebi ima vitamin D. A on nam je svima ppreko potreban.

Elem, da se vratimo našem doručku. Ako jedete samo ove pizza pečurke za doručak, mislim da će 3 biti dovoljne po osobi. U proseku. Uz neki hleb. Nađite što veće, očistite i odvojite peteljke. Njih iskoristite u ručku.

Od ostalih sastojaka vam je potrebno:

  • Kosmajska panceta
  • Narendana gauda (ili ako ste u restrikciji sveža mocarela)
  • Malo paradajz soka
  • Začini: Origano, morska so, biber….šta god želite

U kapice od pečuraka sam prvo stavljala sitno naseckanu pancetu, zatim preko malo paradajza i narendan sir. Tako položene na plehu i popunjene ubacite u zagrejanu rernu. Pecite ih na 220 stepeni ili niže. Sve dok pečurke malo ne omekšaju, mada one mogu da se jedu i sirove, i dok se sir ne istopi i malo zapeče.

I to je to. Odličan, ali opet malo drgačiji doručak.



Ostavite komentar