Kuva i piše: Ana Anufrijev Pre neki dan Ana je …
Kuva i piše:
Milena Milićević
Život je uvek prepun iznenađenje. Prijatnih i onih neprijatnih. Umešnost svakoga od nas je da takve situacije najlakše izgura i prevaziđe. Ugoditi sebi u takvim situacijama je presudno. Svako ima svoje načine da sebe „nagradi“ ili „uteši“. Ja sam u prošlosti sebi najčešće ugađala slatkišima i u tome često preterivala. Vremenom sam našla način da sebe na neki način „prevarim“ i ugodima, a da to ne bude još štetnije za moj organizam. Sada češće uzimam tegove u ruke i iscrpljujem se teškim treninzima, posle kojih mi hormon sreće žešće pumpa, pa neke probleme ili loše situacije gledam drugačijim očima. Ali tu je i ona Comfort food. Za mene to znači nešto toplo, sirasto i začinjeno. Može pizza? Mmmm. Može!!!!
Godinama sam isprobavala razna testa za pizu. Bilo je tu uspona i padova. Prehlebnate pize, pregnjecave, previše tvrde. A onda sam otkrila da najboji efekat na kraju daju testa koja su lepljiva i mekana i koja se pre pečenja dobro naulje. Provereno daju rezultate. Kako u hrono ishrani izbegavamo kvasac, rešila sam da spojim one proverene podizače. Prašak za pecivo, sodu bikarbonu, malo limunovog soka, pavlaku i toplu vodu. Krajnji rezultat fenomenalan. Verujem da će ovo testo dugo biti upotrebljavano u vašoj kuhinji ne samo za pizzu, već i za razne imitacije fokače (ili što bih ja u lajvu rekla fritate 😀 ), neke krekere, štapiće začinjene travama i maslinovim uljem ili belim lukom i tucanom paprikom.
Pogledajte kako smo pravili 3 vrste pice:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/466970134117086/
Za testo za prosečne tri pizze potrebno vam je:
- 2 šolje brašna
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- 1-2 kašike limunovog soka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 šolja tople vode
- 1-2 kašika pavlake
Pomešajte suve sastojke. Mi smo koristile speltino brašno, ali verujem da bi se u ovakvoj vrsti testa sjajno ponašalo i raženo, čak i ječmeno brašno. Dodajte maslinovo ulje, limunov sok i izmešajte malo. Ugrejte vodu da bude topla, nikako vrela. Možete i kiselu vodu da koristite, koju ćete da zagrejete. Kada se umlači, dodajte jednu do dve kašike pavlake. Izmešajte da dobijete neku vrstu mleka. Zatim pomalo dodajte tečnost i mesite. Različita brašna upijaju drugačije vodu, pa da ne bi ste kao ja posle dodavali još brašna, krenite prvo da dodajete malo po malo vode. Treba da dobijete mekano, lepljivo testo (vidi se u videu). Zatim u jednoj šerpi pustite da provri voda. Stavite tanjir i na nju činiju sa testom, koju ćete prekriti drugim tanjirom ili samolepljivom folijom. Ostavite minimum pola sata da se testo greje, po mogućnosti i duže. Testo će se podići malo, kao da u njemu ima kvasca. Sjajan trik ( Mirče palac gore).
A onda krenite u razvlačenje. Dobro nauljite ruke, uzmite komad testa i na papir za pečenje tako masnim rukama razvlačite to lepljivo i mekano testo. Pritiskajte i prstima gurajte testo da se razvuče. Debljina pizze zavisi od vaših ukusa, da li volite tanje ili deblje. A onda još jedan savet koji sam davno dobila od jednog iskusnog pizza majstora. Na testo pobacajte malo kačkavalja. Testo od toga bude ekstra „šmeksi“, a i nekako krckavije.
Rernu ugrejte na maksimum. Mi smo Aninu Bosch rernu stavili na poseban program – za pečenje pize. Ako nemate taj program rernu zagrejte na 230 ili 250, sa sve plehom u njemu. Zatim na tako vreo pleh bacite testo sa sve papirom i pravac u rernu na 5-10 minuta. Smanjite rernu na 220 stepeni. Videćete čim se testo malo podigne, potamni i stvrdne spremno je za vađenje i filovanje.
Sada sledi spektakl – Pizza ala Kulen
- paradajz sok
- kulen ( moja preporuka zaista Kosmajska kulen )
- nekoliko šampinjona
- loptica mozzarele
- narendana gauda ( može i neki drugi kačkavalj koji imate ili volite, a možete i samo mozzarelu)
- origano
Mi smo koristile običan paradajz sok koji inače kupujete za kuvanje, naravno vodeći računa da nema dodatak šećera. U njega dodajte mešavinu začina koju volite, od koje će pizza biti mirišljavija i ukusnija. Prvo zapečeno testo premažite paradajzom, zatim stavite iseckane pečurke. Preko komadiće iscepkane mozarele. Zatim origano, jer piza nije pizza bez origana. Zatim izdašno poređajte kulen ( ipak je ovo comfort food) a onda i izdašno pospite rendanim kačkavaljem. Nema bolje utehe od topljenog sira. Ovako nafilovana pizza ide na pečenje nekih 5 do 10 minuta na 220. Testo će porumeneti po ivicama, a ona izdašna količina kačkavalja će se divno rastopiti. Čim je izvadite spremna je za rezanje i uživanje.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Ne morate da se osećate bezveze da bi sebi ugađali ovakvim doručkom. Verujte da je Anin osmeh, dok je mljacakala ovu pizu, bio neprocenjiv. I to se vidi u videu. Veća nagrada ne treba. Usrećite sebe ili svoje drage ljude.
Prijatno.