Zeleno, volim te, zeleno
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Bez obzira na verski post, većina nas koji smo dugo na hrono volimo da unesemo promenu u jutarnju rutinu zvanu jaja, suhomsnato, sir… Pa tako povremeno pojedemo nešto bez životinjskih masti i proteina koje su broj jedan u hrono ishrani.
A sada ovakve kombinacije dobro dođu kao ideje onima koji poste do Božića.
Ptrošle ndelje smo za Pidžama party obećali i posno i mrsno, pa je tako i bilo. Pravili smo sir od indijskog oraha, mini đevreke, pitu sa pečurkama i prazilukom, kao i rolat od jaja.
Nije bila klasična pita, već tanki fini zamotuljci, takozvane pituljice.
Pogledajte kako je Sneža filovala, preklapala i rolala pituljice:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/461716467687225/
Ova pita može da se napravi i samo sa vodom, bez masnoće, za one koji poste na vodi, ali treba da se dobro utapka i navlaži. Prazliku i pečurke, takođe, mogu da se izdinstaju samo na vodi. Ali će tako svakako biti najmanje ukusna. Ako koristite ulje, onda ga dosta dodajte, sa vše ulja je uvek ukusnije. Oni koji ne poste i hoće nešto jače u smesu mogu da dodaju pavlaku.
Potrebno vam je:
- 500 gr kora sa heljdom
- 1 veći štap praziluka
- 700 gr šampinjona
- Začini: Biber, so, šta god volite
- Mineralna voda
- Maslinovo ulje
- Semenke po želji
Praziluk i pečurke izdinstajte na maslinovom ulju ili vodi. Dodajte začina po želji. Mi smo dobro posolili, pobiberili, dodali peršunov list i goranski začin (recept za njega uskoro na blogu).
Svaku koru premažite mešavinom tople mineralne vode I maslinovog ulja, preklopiti na trougao (možete da vidite u videu kako), stavite dve do tri kašike fila na široki deo i uvijte pituljicu. Odozgo ih premažite istom mešavinom vode i ulja i pospite semenkicama po ukusu.
Pročitajte još recepata na ovu temu: