Kuva i piše: Ana Ćubela I ona je ustala jedno jutro …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Sve su pite pite (pitice), a burek je pitac.
Vi ste možda čuli ranije za ovu formulaciju, ja nisam. I umrla sam od smeha kada je Sneža počela da objašnjava kako ćemo da napravimo burek s mesom, ali bez kora.
Znam da su Bosanci jako vezani za burek, kao da i mi nismo, ali nikako ne dozvoljavaju da bilo šta drugo, osim onog s mesom, bude nazvano tim imenom. Sve ostalo su pite: sirnica, zeljanica…. Ali za izraz pitac evo prvi put čujem. Mada, mislim da bi se naše komšije takođe uvredile kada bi čuli da smo i mi ovu našu pitu, po sistemu “smuti pa prospi”, u nekom trenutku nazvali burekom.
Pogledajte kao smo pravili pitu:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/246036816274043/
Mnogo se brže i jednostavnije pravi nego pita sa korama. Volim da rolam ili gužvam, ali najviše volim ovakve pite i ima ih dosta na blogu.
Pročitajte još:
Sočna pita sa slaninom i zelenišem
Brza pita s povrćem
Carska pita
Pita sa prosom, slaninom i sirom
Pita sa prazilukom i sremušem
Pita s pečenim paprikama
Brza pita sa prazilukom i slaninom
Ova pita s mesom je dovoljna za četvoro ljudi iako na prvi pogled izgleda da ima malo smese. I dobro je da se ispeče u većem plehu, odnosno da bude tanja. Em se tako brže ispeče, em bude nekako sočnija.
Potrebno vam je:
- 400 gr mlevenog mesa
- 4 jajeta
- 120 gr praziluka
- 120 gr crnog luka
- Kašika masti
- 1 čaša kiselog mleka (cca 180 gr)
- 14 ravnih kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- Veza peršuna
- Začini: mlevena paprika, so, biber
Iseckati luk i prodinstati na masti. Kada počne da se “cakli” dodati meso i začine i sve lepo udinstati. Onda smesu ostavite da se prohladi. U međuvremenu umutite jaja, čašu kiselog mleka i malo soli jer je meso već posoljeno.
Zatim dodajte brašno. Mi smo stavili sedam kašika speltinog i sedam kašika ražanog. Vi možete da stavite bilo koje. Onda u smesu lepo umešajte prašak za pecivo i peršun. U pleh stavite pek papir i izlijte smesu. Ovaj pleh, koji smo mi koristili je dugačak 35 santimetara i širok 20 santimetara. Uostalom, ne morate da merite, na video snimku se vidi koliko je otprilike veliki.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Pospite pitu susamom i ubacite u zagrejanu rernu. Pecite na 220 stepeni, pa smanjite temperaturu. Biće joj potrebno nekih dvadesetak minuta da se ispeče. Proverite čačkalicom da li je gotova. Zabodite čačkalicu u pitu i izvucite je. Ako se ništa ne lepi za nju, to je to.
Pita treba da bude sočna, ali ne i gnjecava. Ako se prevarite i itvadite je prerano pa shvatite da ste pogrešili kada je začete, samo je vratite u rernu još malo da se prosuši.
Za one koji su u restrikciji, ova pita spada u komplikovana jela koja se jedu jednom u desetak dana do dve nedelje.
A ko voli ljuto, u smedu može da doda i mlevenu ljutu papriku i više bibera. Mi smo ljubitelji ljutog pa nismo mnogo štedeli.
Uz ovu pitu smo napravili i tri namaza, sosa, kako vam je draže. Za one koji su u restrikciji najbolje ide onaj sa kiselim mlekom, jer ga već ima u piti. Ostali namazi uz ovu pitu su za one van restrikcije, gde ne postoji ograničenje u mešanju jaja ili više vrsta mlečnih namaza. A detaljni recepti za njih stižu uskoro.
Prijatno!