Lep način da se isprati 2015. godina. Predpraznični doručak: dmaća pogača, čvarci i crveni sos koji se spremi za minut.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
I juče proslavismo čak dve godine lajv Pidžama žurke. Počelo je spontano, jedne nedelje sam sa drugaricom kliknula LIVE na fejsbuk strani Hrono kuhinja. I svi su se sjatili, što bi naš narod rekao, da vide šta se dešava. i svima se dopao koncept jutarnjeg online doručkovanja.
I juče me je oduševio nečiji komentar “pa kad je najbolja jutarnja emisija”. Za ove dve godine smo možda dva puta preskočili iz nekih opravdanih razloga, ali smo se generalno uključivali i sa svih putovanja. I svašta smo naspremali za sve to vreme. Pa smo morali da napravimo gozbu i juče. Svi recepti će narednih dana biti objavljeni na blogu, a prvo krećemo sa pitom koju su neki “zlonamernici” proglasili picom tokom lajva. Liči na picu, ali nije pica. I tačka.
Pogledajte kako smo sremali pitu svaštaru, ali i mnoge druge stvari:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2575057166062389/
Ova pita može biti posna, a može i mrsna.
Za testo vam je potrebno:
- 350 gr speltinog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 150 ml tople vode
- 80 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica morske soli
Umešati brašno, so i prašak za pecivo. Zatim dodati ulje i vodu. sve lepo umesiti da dobijete glatko testo. Ostavite par minuta, uvijte u foliju i pravac frižider ili zamrzivač ako nemate vremena da stoji. Meni je stajalo malo više od dva sata u frižideru. A verujem da može i uveče da se spremi i da prenoći na hladnom.
Kada izvadite testo, razvijte ga što tanje jer će nadoći. U videu možete da vidite koliko sam ga ja rastanjila i savetujem da ga rastanjite više od toga. Možete da napravite pravougaonik ili kocku, ja sam napravila nešto između kruga i džinovskog jajeta 🙂 . Zatim ivice uvijte u frulice (pogledajte snimak).
Testo stavite u rernu bez fila da se uhvati korica. Na 220 stepeni. Posle toga možete da filujete sa bilo čim. Kod nas je bila posna osnova koju smo posle lepo zamastili.
Posni fil:
- 2 manja crvna luka
- 1 do 2 čena belog luka
- 2 šake spanaća (koristila sam bebi spanać, vi možete i običan)
- 2 kašike maslinovog ulja
- Nekoliko komada sušenog paradajza
- Morska so, biber
- Voda za podlivanje
Prvo prodinstajte luk sa začinima da omekaša, a zatim samo malo smlačite spanać. Time premažite testo. Dodajte sušeni paradajz ( ili bilo koje drugo povrće). Ako želte pospite semenkama i vratite u rernu. I eto posne varijante.
Mrsni dodatak:
- 50 gr Kosmajska sremske kobasice
- Oko 100 grama gaude (oni u restrikciji mogu da stave svežu mocarelu ili izmrvljen feta sir)
Pecite još petnaestak minuta na 220 stepeni.
Prijatno!