Kuva i piše: Ana Ćubela Doručak je najvažniji obrok u toku …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovu pitu je pravila moja tetka. Recept je našla u nekim novinama i odmah je iskusno izmenila sastojke da ga prilagodi hrono ishrani.
Ali kako se malo zanela u menjanju tako je vreme pečenja drastično skočilo u odnosu na originalno, jer je potpuno izbacila brašno, ali je zato ispala fenomenalno. Prste da poližeš, ali bukvalno.
Za pitu vam je potrebno:
- 1 kilogram tikvica
- 50 grama mekinja (ona je stavila od spelte)
- 100 grama griza (takođe je koristila speltin)
- 1 kesica praška za pecivo
- 5 jaja
- 250 grama sira
- 1 kašika suvog začina (bosiljak ili origano, šta volite)
- biber, so
Tikvice oprati i narendati i ostaviti sa strane da puste vodu, ali ih ne soliti. Mekinje, griz i prašak za pecivo pomešati. Umutiti jaja i dodati im sir, začine, so i biber. A onda u tu smesu dodati pomešane suve sastojke, a onda i tikvice.
U originalnom receptu je stajalo da se pita peče u okruglom plehu od 28 santimetara, ali kako ga tetka nije imala, stavila je u sasvim običan pravougaoni. Pleh se namaže puterom i po njemu se pospe malo griza a onda stavi smesa. Peče se na 180 stepeni skoro sat vremena (po originalnom receptu 30 minuta, ali tamo ide belo brašno koje je tetka izbacila i zamenila mekinjama, tako joj došlo 🙂 ).
Prijatno!
ps. S obzirom na to da se u ovom receptu mešaju jaja i mlečni proizvodi, odnosno sir, ne bi trebalo da se jede često u restrikciji. Takva jela smatramo komplikovanim i pravimo ih jednom u deset dana do dve nedelje. Onima koji tek počinju savetujem da u prvih mesec dana u potpunosti preskoče komplikovana jela.
Molim Vas Ana za pomoc kod izbora namirnica. Beograd je najbolje snabdijeven namirnicama za zdravu ishranu,ali ne i manja mjesta.Zato bih Vas molila da me uputite koji griz se moze koristiti jer speltinog nema kao ni mekinja,vrlo cesto ni speltinog brasna.Hvala.
Može griz od bilo kojeg dozvoljenog brašna: heljdino, ražani, ječmeno, speltino, ovseno….