Pita sa tikvicama i grizom

19/06/2015

Pita sa tikvicama i grizom s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ovu pitu je pravila moja tetka. Recept je našla u nekim novinama i odmah je iskusno izmenila sastojke da ga prilagodi hrono ishrani.

Ali kako se malo zanela u menjanju tako je vreme pečenja drastično skočilo u odnosu na originalno, jer je potpuno izbacila brašno, ali je zato ispala fenomenalno. Prste da poližeš, ali bukvalno.

Za pitu vam je potrebno:

  • 1 kilogram tikvica
  • 50 grama mekinja (ona je stavila od spelte)
  • 100 grama griza (takođe je koristila speltin)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 5 jaja
  • 250 grama sira
  • 1 kašika suvog začina (bosiljak ili origano, šta volite)
  • biber, so

Tikvice oprati i narendati i ostaviti sa strane da puste vodu, ali ih ne soliti. Mekinje, griz i prašak za pecivo pomešati. Umutiti jaja i dodati im sir, začine, so i biber. A onda u tu smesu dodati pomešane suve sastojke, a onda i tikvice.

U originalnom receptu je stajalo da se pita peče u okruglom plehu od 28 santimetara, ali kako ga tetka nije imala, stavila je u sasvim običan pravougaoni. Pleh se namaže puterom i po njemu se pospe malo griza a onda stavi smesa. Peče se na 180 stepeni skoro sat vremena (po originalnom receptu 30 minuta, ali tamo ide belo brašno koje je tetka izbacila i zamenila mekinjama, tako joj došlo 🙂 ).

Prijatno!

ps. S obzirom na to da se u ovom receptu mešaju jaja i mlečni proizvodi, odnosno sir, ne bi trebalo da se jede često u restrikciji. Takva jela smatramo komplikovanim i pravimo ih jednom u deset dana do dve nedelje. Onima koji tek počinju savetujem da u prvih mesec dana u potpunosti preskoče komplikovana jela.



2 komentara

  1. Molim Vas Ana za pomoc kod izbora namirnica. Beograd je najbolje snabdijeven namirnicama za zdravu ishranu,ali ne i manja mjesta.Zato bih Vas molila da me uputite koji griz se moze koristiti jer speltinog nema kao ni mekinja,vrlo cesto ni speltinog brasna.Hvala.

Ostavite komentar