Volim hleb. Ne, obožavam hleb. A nisam bila njegov preteran fan pre nego što sam počela da se hranim prema pravilima hrono ishrane.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovo je u stvari ona Tetkina pita sa grizom, samo nabildovana. Jednom nešto napravite i oduševite se, pa napravite ponovo, pa onda shvatite da to mpže i mnogo bolje, pa počnete da trpate sve i svašta. 🙂
Ovog puta nismo koristili mlad, već star sir (ako ste u restrikciji možete mlad sir ili fetu) i dodali smo odzgo semenke. I ispalo je fantastično. Mekano i hrskavo u isto vreme.
Kada budete pravili ovu pitu, ne vredi vam da radite “čačkalica test” jer će ona uvek u sredini biti vlažna. Ali posle 50 minuta pečenja, unutra ništa neće ostati živo, tako da ne brinite. Ako ne volite vlađne pite, ubacite koju kašiku brašna.
Za pitu vam je potrebno:
- 1 kilogram tikvica
- 50 grama mekinja
- 100 grama griza
- 1 kesica praška za pecivo
- 5 jaja
- 250 grama sira
- 1 kašika suvog začina (bosiljak ili origano, šta volite)
- biber, so
Tikvice oprati i narendati i ostaviti sa strane da puste vodu, ali ih ne soliti. Mekinje, griz i prašak za pecivo pomešati. Umutiti jaja i dodati im sir, začine, so i biber. A onda u tu smesu dodati pomešane suve sastojke, a onda i tikvice. Deo sira smo ostavili da pospemo po površini, a preko njega smo pobacali semenke i malo pritisli rukama.
Oni koji su u fazi mršavljenja, mogu da probaju da naprave ovu pitu bez sira, ili sa manjom količinom, pošto je ova pita bomba!
Prijatno!
Zanima me koje sireve hrono ishrana dozvoljava?Vidim da se smiju feta,svapski,znaci li to da se dozvoljavaju masni sirevi?
U restrikciji su dozvoljeni mladi sir, sitan sir, švapski (sremski) sir, ređe feta. Posle restrikcije možete i starije sireve i ponekad kačkavalj.
Molim Vas, koji griz koristite
Ovog puta sam koristila griz od spelte.
A na koliko stepeni se pece ova pita? 🙂
220 stepeni. I to joj treba malo više vremena nego klasičnoj piti.
Jel moze onaj klasicni griz?
U restrikciji ne koristimo pšenicu pa ni ostale proizvode od nje. Isto važi i za kukuruz.
gde imaju da se kupe te mekinje ? i od cega su?
U dobro snabdevenim radnjama zdrave hrane. Ili da baručite online direktno od proizvođača. Ja uglavnom koristim one od spelte za ovakve stvari.
Mladi sir -otprilike svi bijeli sirevi?ili dok koje masnoće smiju biti?i namaz sir?jer mislim da oni imaju dodatke pa pitam..Hvala
Svi prirodni, normalni sirevi bez nekih dodataka. Ne treba koristiti sireve bez masti.