PITA sa sirom, tradicionalno ali kompleksno jelo. Ko bi reko?

11/11/2014

Piše i kuva: Kuvam Po Kućama

Evo mog prvog posta na proslavljenom blogu HronoKuhinja! I ni pet ni šest, nego kompleksno jelo! Šta da se radi, volim kompleksno! Ali samo ponekad i uvek samo za doručak. I nikako više od 4 puta u sedam dana. Pardon, ovaj, u 64 dana! Dakle, jednom u dve nedelje!

Ova pita je varijacija na temu tradicionalne pite sa sirom, iliti gibanice. Od hronosastojaka potrebno je:
– 500gr heljdinih kora (majstor ste ako ih sami razvučete!)
– 500gr sitnog belog sira
– 4 cela jajeta
– pola šolje iliti 120ml ulja od koštica groždja
– šolja i po iliti 360ml kisele iliti mineralne iliti gazirane vode (može i soda voda!)
– soli po želji i ukusu

Heljdine kore osušite na promaji ili u rerni sa ventilatorom ili u običnoj rerni. Ili koristite bajate kore, samo da se nisu ubudjale, nego isusšile. Šta god radite, gledajte da vam kore budu sasvim suve. Onda ih isitnite rukama. Sve ovo radite u nekoj većoj činiji ili plehu da vam kore ne bi završile u svakom ćošku vaše kuhinje! Sad ostavite kore na stranu.

Pita mafin SAJT

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Uzmite jednu veću činiju i u njoj umutite jaja. Lepo umutite da budu penasta. ako baš imate vremena, umutitte prvo belanca u čvrst šne. U drugoj činiji umutite žumanca pa u njih dodajte sir i ulje i sve izmešajte. Na kraju, paćljivo pomešajte smesu sa sirom i žumancima i ona ulupana belanca.
Ako nemate vremena, sve lepo pomešajte (jaja, ulje i sir) u vašoj činiji. Bilo da ste išli sa posebnim mućenjem belanaca ili sve direktno pomešali, vreme je da dodate kisleu vodu u vašu smesu. Kada ste to uradili, sve još jednom lepo promešajte.

U tu smesu dodajte vaše usitnjene kore i izmešajte. Ostavite da stoji 15-tak minuta. Taman, dok vam se ne zagreje rerna na 180C. Smesom koju ste napravili punite kalupe za mafine. Nemojte da škrtarite sa filom! Pošteno prepunite modle, jer će vam pite izgledati mnogo lepše i bucmastije na kraju. Pecite na 180C oko 25 minuta. Ako se bojite da će vam se pite preliti, stavite u rernu ispod njih neki drugi pleh. Za svaki slučaj.

Sve ovo možete da vidite i u Technicolor formatu ovde:

PRIJATNO i javite šta mislite!



7 komentara

  1. Bravo majstore 🙂
    Ja nešto razmišljam da napravim varijantu sa raženom testeninom i bez jaja…. ne može baš svaki dan kompleksno jelo, a kiš sam prilično “složila” 😉

  2. PS. A ako baš nemate vremena da sušite kore, možete ih iseckati kuhinjskim makazama. Kvadratićima od kora obložite modle za mafine, ostatak ide u fil…

  3. Mislim da si ovo odlicno slozio. Jednostavno a lepo. Ka slicno pravim ali umacem koru po koru. Svaka cast KPK
    P.s Blog je odlican 😉

Ostavite komentar