Pita sa sirom i prolećnim zelenišem

20/04/2015

Pita sa sirom i prolecnim zelenisem 3-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ovo je još jedna tetkina kreacija – kako iskoristiti zeleniš sa pijace na milion načina. I mnogo mi je lakše kada smo tetka i ja u ljubavi, možemo zajedno da smišljamo i pravimo naša hrono jela.

Za ovu pitu vam je potrebno:

  • pakovanje kora od heljde
  • 900 grama sira (mi smo koristili švapski, odnosno sremski)
  • 400 grama spanaća
  • veza sremuša
  • veza vlašca
  • 2 jaja
  • semenke: lan i susam
  • malo ulja i vode za premazivanje

Spanać iseckate na sitno (nema potrebe da se kuva ili blanšira) i pmešate ga sa sirom. U to dodate seckani vlašac, sremuš i dva belanca da povežu smesu. A onda je u celu smesu dodala šaku semenki i još jednom promešala.

U šoljici pomešate mlaku vodu i ulje i premažete svaku koru time pre nego što je nafilujete. Na svaku koru su išle po tri ili četiri kašike fila. Tanko bi razmazala fil preko cele kore, a onda je dijagonalno rolala u štapić. kada kažem dijagonalno mislim da krene da rola od ćoška. Kada bi tavršila sa rolanjem, koru bi uvila u pužić i stavljala na pleh.

Kada je završila sa pužićima, sve ih je premazala žumancima koja su ostala i posula sa semenkama. Ako ste u restrikciji i ne mešate sir i jaja, slobodno možete da preskočite ovaj deo sa žumancima. Eventualno možete da kore “potapkate” sa još malo odne vode sa uljem i onda ih pospete semenkama.

Pita se pekla na 220 stepeni oko pola sata, sve zavisi od rerne do rerne.

Pita sa sirom i prolecnim zelenisem 2-s

Ne zaboravite da smrvite lan u avanu, jer će u suprotnom samo protrčati kroz telo. tetka ovog puta nije preterano marila za to pa smo imali više celog nego smrvljenog zrnevlja, ali šta sad. Bitno je da je doručak bio odličan i da ja ništa nisam morala da spremam 🙂 .



4 komentara

  1. Da li je u restrikciji dozvoljeno jesti za dorucak pitu u koje idu jaje i sir zajedno ? Npr planiram da za sutra pravim pitu sa prazilukom i sirom ( ili praziluk i kiselo mleko) ali ne znam da li smem da dodam jaje?!
    Ako za ručak spremam juneći ribić dinstani da li smem da ga začinim sa kajmakom, tj da li za rucak sme da se kombinuju meso i mlečni proizvodi ili je to dozvoljeno samo za doručak?

Ostavite komentar