Kuva i piše: Ana Ćubela U poslednje vreme nemam mnogo …
Ovog puta pitu, ili gibanicu, je pravila Tetka. Pa je jedva dočekala da u nju stavi i kajmak. Nismo više u restrikciji pa smo nekako podneli ovu kombinaciju 🙂 Oni koji su još u restrikciji treba da smanje broj jaja i naravno da ne mešaju kajmak i sir.
Za pitu vam treba:
- kore od heljde
- 500 grama sira
- 3 kašike kajmaka
- 2 veze blitve
- 4 jaja
- malo kisele vode
- malo maslinovog ulja
Umutite smesu od jaja, sira, kajmaka i kisele vode, a zatim dodate seckanu blitvu. Nju možete pre toga da poparite, mi ovog puta nismo i super se skuvala u samoj smesi.
Pitu sa sitom nikada ne uvijamo, već uvek gužvamo kore. Stavite dve kore na dno pa onda ubacujete “gomilice”. Pocepate kore na manje delove zgužvate i ubacite u smesu, pa u pleh.
Kada ja pravim pitu, uvek stavim dve kore preko ovih zgužvanih da bi se postarala da ne izgore. Ukoliko se i desi da mi gornja kora potamni, jednostavno je skinem posle pečenja i imam savršenu pitu. Ali pošto je tetka veteran, ona to ne radi. I do sada nije imala peh.
Prijatno!