Picopita uopšte nije planirana. Al’ se zalomila jer sam naisla na ostatak nekih heljdinih kora u frižideru.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Iskreno, ova pita je trebalo da bude naptravljena bez pečuraka.
Ali kako sam to jutru svašta spremala, zaboravila se i greškom ubacila i pečurke u šerpu. Nije ispala nimalo loše, ali vi probajte varijantu sa njima i bez njih.
Pogledajte kako smo spremali posnu i ovu mrsnu pitu:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2380122408766136/
Tema Pidžama žurke – Star Wars! Jer je poslednja epizoda ove sage, duge više od 40 godina, konačno u bioskopima.
Ali da se vratimo piti.
Potrebno vam je:
- 300 gr prazluka
- 250 gr pečuraka
- 250 gr fete
- 3 belanca
- 1 cdl vina
- 2 čena belog luka
- Maslinovo ulje i voda za dinstanje
- Začini: morska so, biber, šta god poželite
- Mast za podmazivanje pleha
- Kašika masti i mineralna voda za premazivanje
Za preliv:
- 3 belanca
- 150 do 200 gr fete
- Malo mineralne vode
Pita je 100% restriktivna jer nisam mešala ni cela jaja sa sirom, da ne bude da pravimo samo komplikovana jela. Ali jeste bombastična jer svašta ima u njoj.
Iseckajte praziluk na kružiće a pečurke na listiće (ako ih budete stavljali). Stavite dve kašike maslinovog ulja pa prvo prodinstajte praziluk, podlivajući sa malo vode, dok ne omekša. Zatim dodajte pečurke i začine. Dinstajte malo pa u celu smesu ubacite začine i izmrvljen feta sir. Pazite na so, feta je slana.
Koristila sam pleh dug 30 santimetara i širok 18 santimetara pa sam tako i isekla kore.
Namastite pleh, stavite jednu isečenu koru, premažite je rastvorom masti i mineralne vode koje ste pre toga zagrejali. Preko stavite drugu koru, pa i nju premažite. Zatim ide fil. Pa još dve kore, svaka premazana i tako dok ne završite (pogledajte video) . Kada završite, premažite i te kore i isecite pitu na kocke.
Stavite u rernu na 220 stepeni. Kada kore porumene, a mackajte ih po malo dok se pita peče, prelijte filom. Njega ćete napraviti tako što ćete umutiti belanca, izmrviti fetu i sve to umešajte sa mineralnom codom (pogledajte pred kraj videa).
Zalijte pitu, vratite je još malo u rernu da se sve zapeče i to je to.
Prijatno!
Pogledajte šta smo još spremili: