Pita sa prazilukom, pečurkama i sirom

27/12/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Iskreno, ova pita je trebalo da bude naptravljena bez pečuraka.

Ali kako sam to jutru svašta spremala, zaboravila se i greškom ubacila i pečurke u šerpu. Nije ispala nimalo loše, ali vi probajte varijantu sa njima i bez njih.

Pogledajte kako smo spremali posnu i ovu mrsnu pitu:

 

Tema Pidžama žurke – Star Wars! Jer je poslednja epizoda ove sage, duge više od 40 godina, konačno u bioskopima.

Ali da se vratimo piti.

Potrebno vam je:

  • 300 gr prazluka
  • 250 gr pečuraka
  • 250 gr fete
  • 3 belanca
  • 1 cdl vina
  • 2 čena belog luka
  • Maslinovo ulje i voda za dinstanje
  • Začini: morska so, biber, šta god poželite
  • Mast za podmazivanje pleha
  • Kašika masti i mineralna voda za premazivanje

Za preliv:

  • 3 belanca
  • 150 do 200 gr fete
  • Malo mineralne vode

 

Pita je 100% restriktivna jer nisam mešala ni cela jaja sa sirom, da ne bude da pravimo samo komplikovana jela. Ali jeste bombastična jer svašta ima u njoj.

Iseckajte praziluk na kružiće a pečurke na listiće (ako ih budete stavljali). Stavite dve kašike maslinovog ulja pa prvo prodinstajte praziluk, podlivajući sa malo vode, dok ne omekša. Zatim dodajte pečurke i začine. Dinstajte malo pa u celu smesu ubacite začine i izmrvljen feta sir. Pazite na so, feta je slana.

Koristila sam pleh dug 30 santimetara i širok 18 santimetara pa sam tako i isekla kore.

Namastite pleh, stavite jednu isečenu koru, premažite je rastvorom masti i mineralne vode koje ste pre toga zagrejali. Preko stavite drugu koru, pa i nju premažite. Zatim ide fil. Pa još dve kore, svaka premazana i tako dok ne završite (pogledajte video) . Kada završite, premažite i te kore i isecite pitu na kocke.

Stavite u rernu na 220 stepeni. Kada kore porumene, a mackajte ih po malo dok se pita peče, prelijte filom. Njega ćete napraviti tako što ćete umutiti belanca, izmrviti fetu i sve to umešajte sa mineralnom codom (pogledajte pred kraj videa).

Zalijte pitu, vratite je još malo u rernu da se sve zapeče i to je to.

Prijatno!

Pogledajte šta smo još spremili:

Pita sa kinoom, prazilukom i pečurkama

Đavolja jaja

Cepana salata



Ostavite komentar