Pita sa prazilukom i sremušem

20/03/2016

Pita 4 novo

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Proleće je stiglo! Kao neko ko celog života pati zbog alergije na polen, ne radujem mu se nešto previše. Kao godišnjem dobu. Ali se radujem pijacama. Uskoro će eksplodirati od boja. Sada je sve uglavnom zeleno. Sveže, mirišljavo i zeleno.
Pa sam odlučila da napravim jednu od onih brzih pita za koje vam nisu potrebne kore.
Pita 1 novo
Treba vam: 
  • 3 belanca
  • 1 kiselo mleko 150 grama brašna (mešala sam ražano, heljdino i proseno)
  • 3 pune kašičice masti
  • struk praziluka (oko 200 grama)
  • veza sremuša
  • Morska so, biber
  • 1 puna kašičica praška za pecivo
  • 1, 5 decilitar kisele vode
Prvo dobro operite praziluk. U njemu uvek ima nekog blata. Iseckajte ga i prodinstajte na kašičici masti i malo vode. Pred kraj ga posolite i pobiberite. praziluk i biber su fantastična kombinacija. Kada kljokne, ostavite ga da se prohladi.
 Pita 2 novo
Dok se hladi, prvo pomešajte suve sastojke. A onda u drugoj činiji umutite belanca. Nije potrebno da dobijete beli šam, već da ih blaogo umutite. Onda u to stavite kiselo mleko i mast, dobro promešajte, pa dodajte suve sastojke. Dodajte izdinstan praziluk i iseckan svež sremuš. A onda dodajte malo kisele vode. Ja sam stavila malo više od jedan decilitar. Ukoliko volite više začina dodajte ih jo: mirođija, origano, bosiljak….šta vam padne na pamet.
Pita 3 novo
U pleh stavite pek papir i izručite smesu. Pecite oko 20 minuta na 220 stepeni. Nemojte da čekate da vam unutrašnjost pite postane suva. Ovde ide dosta tečnosti a manje brašna, pa će sredina uvek biti vlažna. Ali to ne znači da je pita živa. Ja ih tako volim.
Pita 5 novo
Prijatno!



6 komentara

  1. Draga Ana, ova kolicina je dovoljna za koliko osobe i moze se jesti u restrikciji ? Hvala

  2. Postovana Ana,
    Skoro sam pocela sa hrono ishranom, pa me zanima sta se jos uz pitu moze jesti za dorucak?
    Unapred zahvana,
    Jelna

    1. Uz ovu pitu možete malo paradajza. Ili neko suhomesnato. Ujutru jedino ne bi trebalo mešati jaja i mlečne proizvode (mož jednom u 15 dana i pitama) ili mešati dva mlečna proizvoda.

  3. Draga Ana, pošto sam u restrikciji, a valjda ne bi trebalo mešati belanca i kiselo mleko, ja sam recept isprobala bez belanaca. Odlično je ispalo. Prvi put kada sam pravila, stavila sam od brašna pola heljda pola raž, od zeleniša samo sremuš. Drugi put sam napravila malopre i još se peče, od brašna samo heljda, od zeleniša kopriva i sremuš. Hvala na lepom predlogu. I molim vas ispravite me ako sam pogrešila u vezi restrikcije i dozvoljenog/nedozvoljenog spajanja namirnica, valja uvek nešto novo naučiti, novi je dan.
    Veliki pozdrav, Sonja Lukinović

Ostavite komentar