Kuva i piše: Jovana Milovanović Soparnik, tačnije Poljički soparnik, …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Prošle nedelje smo imali zahtev da u lajvu spremimo burek. A i mog druga Nemanju tako nabolje prizovem jer voli sve sa mesom. Ali kako recept za burek već imamo na blogu, odlučila sam da spremim pitu. I to opaku pitu.
Na kraju je čak i Nemanja rekao da ima mnogo mesa pa smo mu se smejali pola dana. Jer sam je stvarno svetski nafilovala.
Pogledajte kako sam pravila pitu:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/3329779237062727/
Ja ću vam napisati mere koje sam koristila a vi yaista možete da smanjite količinu mesa.
Potrebno vam je:
- 300 – 400 grama heljdinih kora
- 650 gr mlevenog mesa
- 1 velika čaša pavlake (400 gr)
- 4 jajeta
- 2 crna luka
- 1 kašika masti
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 – 3 kašike mineralne vode
- Začini po ukusu, ja sam stavila: Morsku so, šareni biber, beli luk u prahu i kumin
Prvo isecite luk i prodinstajte na masti. Yatim dodajte meso, možete i juneće i svinjsko ali ja u pitama više volim svinjsko meso jer je sočnije. Kada dobije braon boju dodajte začine, ali ne štedite je idu i kore i preliv u pitu. Da vam ne bude bljutava.
Kako su ove kore malo deblje na dno pleha sam stavila jednu a ne dve, a pre toga sam pek papir premazala sa malo masti.
U činiji razmutite polovinu pavlake, maslinovo ulje i mineralnu vodu. Pa tom smesom premažite koru, stavite meso, pa sledeću koru. I nju premažite i tako sve do kraja. Isecite pitu na kocke i stavite u zagrejanu rernu. Kada počne da dobija finu boju, u činiju dodajte ostatak pavlake i četiri jajeta. Razmutite i prelijte pitu. Vratite je u rernu dok preliv ne nabubri i postane zlatan.
Pogledajte:
I uživajte!