Kuva i piše: Ana Ćubela Najjednostavnije stvari su često najbolje. …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Mi smo ovu pitu oduvek zvali buregdžik, iako veze sa njim verovatno nema. Ali navika je navika. I opasno mi se prijela ovih dana.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Za ovu pitu vam je potrebno:
- glavica crnog luka, srednja
- 400 mlevenog mesa (ja sam koristila juneće, vi možete i svinjsko)
- svinjska mast
- začini: so, biber
- polovina pakovanja kora od heljde
- 2 kisela mleka
- nekoliko čenova belog luka (ovog puta nisam štedela)
Prvo sam iseckala crni luk i prodinstala ga na svinjskoj masti. Zatim sam dodala meso i dinstala dok nije postalo braon, a onda ubacila i začine.
Zatim sam rastopila kašiku masti u 3 decilitra vode.
A onda pomešala kiselo mleko sa belim lukom. Može sitno da se isecka, ja sam koristila presu, tako mi je 100 puta lakše.
Izvadila sam koru, namazala je rastvorom vode i masti, pa onda još jednu preko. Nju bih opet mazala.
Pa stavljala fil.
Urolala bi ih i stavljala u pleh podmazan takođe sa malo svinjske masti. A onda sve kore odozgo premazala sa rastvorom vode i masti.
Pitu sam stavila u zagrejanu rernu i pekla na 220. Kada je prumenela, izvadila sam je i isekla parčiće.
Zatim sam nalila preko mešavinu kiselog mleka i belog luka i sve vratila u rernu na još jedno desetak minuta.
Savršeno!
Postovana Ana, da li su ove heljdine kore bez glutena i gde se mogu kupiti ako jesu?
Kupujem heljdu kada nadjem bez glutena(znam da je heljda bez glutena ali uglavnom pise moze sadrzati gluten zbog upotrebe masina za zitarice koje sadrze isti), mada vise samo semenke lana, suncokreta, bundeve, susam, proso i sl. kada pravim hleb posto moj muz ima alergiju na gluten a i ja se tako hranim od kada sam njega upoznala. Zelim takodje da pohvalim vas rad i recepte!
Hvala Milice! Ove kore itekako imaju glutena zato što u sebi imaju mnogo više belog brašna nego heljdinog. Zato ovakve pite ne jedemo baš često. I teško da ćete naći kore bez glutena, pošto on pomaže razvlačenju.
u svakom receptu procitam svinjska mast ovo, svinjska mast ono. E moja hrono … iz dobrih si se izvora naucila svemu vidim
A šta fali svinjskoj masti? Dokazano je najzdravija masnoća za termičku obradu.
Pozdrav,mozete li mi reci da li ovaj burek treba navece da se napravi da bi se pekao ujutro? Ili moze ujutro? Pitam zbog kora,dali im treba vremana da omekane? Hvala,veliki pozdrav
Možete uveče da napravite pa pecite ujutru. Kore će sigurno biti mekše, ali će biti ukusna pita.