Kuva i piše: Ana Ćubela Ne znam kada sam prvi put …
Kuva i piše:
Jelena Cocco
Za kore (za 6 pužića):
- 150 gr meke spelte
- 50 gr integralnog ražanog
- 100 gr integralne heljde
- kašičica soli
- kašika masinovog ulja
- 140 gr vode
Dobro zamesiti testo i ostaviti ga da odstoji u frižideru minimum sat vremena. Ovo moje testo je stajalo tri sata. Podelite ga na šest delova i razvucite kore (kako ko ume) – ja ih razvlačim mašinicom za pastu. Ali možete i na staromodan način: oklagijom ili staklenom flašom.
Za fil:
Iizdinstati 300 grama sitno seckanog praziluka, u to dodati 250 grama mlevene ćuretine (može i piletina). Čim meso dobije boju, skloniti sa vatre i dodajte začine: so, biber, sumak i mleveni kumin.
Kada se fil ohladi dodajte jednu veću sitno iseckanu crvenu zaljućenu papriku (one iz salate sa uljem, limunom i belim lukom).
Svaku koru premazati mešavinom vode i putera i filovati.
Rolovati u pužiće, staviti na pek papir, premazati mešavinom vode i putera i posuti ćurekotom (ili susamom, crnim susamom, šta se ima u kući). Pecite između pola sata i 40 minuta na 180 stepeni dok ne porumene.
Za celokupno premazivanje kora je otislo oko 70 grama putera.
I to je to – pita sa ćuretinom i prazilukom.
Prijatno.