Jednostavno, ukusno i malo drugačije
U hrono ishrani postoje dve faze. Jedna se zove restrikcija i u pitanju je dijeta iz koje je privremeno izbačeno sve slatko, uključujući i voće, kao i bilo šta skrobno za ručak. Za večeru se podrazumeva da se tako nešto ne jede. Druga faza se zove ostatak života 🙂 .
I u toj drugoj fazi je svašta dozvoljeno, pre svega za doručak, mada ova pita može da se pojede i u restrikciji ali sve u čemu se mešaju jaja i mlečni proizvodi treba da se jedu retko, recimo jednom u dve nedelje.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
A ova pita je odlična za one koji iz određenog razloga ne smeju da unose gluten. Pa čak ponekad mogu ujutru, bez obzira što su u restrikciji, da dodaju i brašno od pirinča, makar malo, jer ono poboljša vezvanje brašna koja nemaju gluten. I bez jaja, psilijuma, belanaca ili brašna od pirinča je jako teško umesti bilo šta bez glutena.
Kuva i piše:
Marija Đukanović
Pita sa blitvom bez glutena
- 4 jaja
- 1 časa kiselog mlijeka
- 1 dcl kisele vode
- 200 gr mladog sira
- 3 dcl brasna leblebija
- 3 dcl rižinog brasna
- 1 pzp
- 1 dcl otopljenog putera
- 1 dcl maslinovog ulja
- Sitno sjeckane blitve prema ukusu(ja sam stavila onako 3 pune šake)
- so, biber
Ugrijati rernu na 200′. Vatrostalnu činiju obloziti pek papirom. Umutiti jaja žicom, dodati kiselo mlijeko, brašno, otopljeni puter, ulje, izmrvljeni sir, blitvu, začine i prašak za pecivo.
Sve dobro umutiti pa sipati u vatrostalnu činiju. Posuti susamom pa peci 30-35 minuta (zavisi od rerne).