Pita sa blitvom bez glutena

08/06/2018

 

U hrono ishrani postoje dve faze. Jedna se zove restrikcija i u pitanju je dijeta iz koje je privremeno izbačeno sve slatko, uključujući i voće, kao i bilo šta skrobno za ručak. Za večeru se podrazumeva da se tako nešto ne jede. Druga faza se zove ostatak života 🙂 .

I u toj drugoj fazi je svašta dozvoljeno, pre svega za doručak, mada ova pita može da se pojede i u restrikciji ali sve u čemu se mešaju jaja i mlečni proizvodi treba da se jedu retko, recimo jednom u dve nedelje.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

A ova pita je odlična za one koji iz određenog razloga ne smeju da unose gluten. Pa čak ponekad mogu ujutru, bez obzira što su u restrikciji, da dodaju i brašno od pirinča, makar malo, jer ono poboljša vezvanje brašna koja nemaju gluten. I bez jaja, psilijuma, belanaca ili brašna od pirinča je jako teško umesti bilo šta bez glutena.

Kuva i piše:
Marija Đukanović

 

 

 

 

 

 

 

Pita sa blitvom bez glutena

  • 4 jaja
  • 1 časa kiselog mlijeka
  • 1 dcl kisele vode
  • 200 gr mladog sira
  • 3 dcl brasna leblebija
  • 3 dcl rižinog brasna
  • 1 pzp
  • 1 dcl otopljenog putera
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • Sitno sjeckane blitve prema ukusu(ja sam stavila onako 3 pune šake)
  • so, biber

Ugrijati rernu na 200′. Vatrostalnu činiju obloziti pek papirom. Umutiti jaja žicom, dodati kiselo mlijeko, brašno, otopljeni puter, ulje, izmrvljeni sir, blitvu, začine i prašak za pecivo.

Sve dobro umutiti pa sipati u vatrostalnu činiju. Posuti susamom pa peci 30-35 minuta (zavisi od rerne).

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



Ostavite komentar