Pita sa ajvarom i pečurkama

16/12/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Sedim u subotu uveče i mozgam šta bih mogla da spremim za Pidžama party. A mozgam sa desetinom mozga jer je ostatak spavao od partijanja u petak. Ne sećam se kada sam poslednjih put u pet ujutru došla kući i nastavila sa zabavom sledeći ceo dan. Ali šta se mora, mora se. Kad u nekom trenutku Dragana, koja je sedela pored mene reče – “A što ne bi nešto sa ajvarom i pečurkama?”.

I tako bi. Drugu pitu sam smislila na putu do kuće. I verujem da ću ovo prvi put reći – ova pita je odlična topla, a još bolja hladna. Priznajem da sam je juče i ručala.

Pogledajte šta sam sve spremila na Pidžama žurki:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1001774653525692/

I, iako sam spremila dve odlične pite nidsam potrošila celo pakovanje kora. a moglo je desetoro da jede. Što znači da je doručak bio i ekonomičan. I delom postan.

Za pitu sa ajvarom i pečurkama vam je potrebno:

  • 6 kora sa heljdom
  • 6 – 8 prepunih kašika ajvara
  • 400 gr pečuraka
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 manji ili 1/2 većeg crnog luka
  • Malo mineralne vode
  • Začini: Morska so, biber, šta god volite

Pečurke iseckajte na listiće a luk na sitne kockice. Zagrejte dve kašike ulja, pa stavite prvo luk. Podlite sa malo vode da se krčka na baš tihoj vatri.  Kada omekša, dodajte začine i pečurke. Biće gotove za nekoliko minuta.

U šerpuvi zagrejte ostatk maslinovog ulja i isto toliko vode. Ako vam zafali prilikom premazivanja, napravite još. Nisam uagrevala običnu već mineralnu vodu ali mislim da razlika i nije neka.

U pleh stavite pek papir. Veličina pleha koji sam koristila je 32 x 20 i u njega stanu tačno tri rolne pite.

Uzmite jednu koru, premažite mešavinom ulja i vode, pa stavite preko drugu. I nju premažite rastvorom. A zatim je nafilujte ajvarom. Po kori idu od dve do tri kašike, zavisi kolika vam je kašika. Mnogi znaju da imam averziju prema velikom escajgu, tako da ja skoro uvek koristim manje kašike.

Fil ne treba da bude debeo, pogledajte u videu, prvo sam spremala ovu pitu.

Na ivicu sipajte pečurke (opet pogledajte video), pa sve urolajte. Dok sam rolala, premazivala sam i donji deo kore. Tako je bilo sa prve dve koje sa “spravila” ore snimanja”. Posle sam se zbrzala pa za treću koru zaboravila taj deo.

Kada ih poređate, opet ih sve premažite i pravac zagrejana rerna. Kada kore porumene, pita je gotova. A do tad površinu premažite još nekoliko puta. Možete u videu da vidite kako sam ja to radila. mislim da sam ih barem još tri puta po malo tapkala rastvotom vode i ulja.

Kako u piti ima dosta fila iako na početku ne izgleda da ima puno ajvara i pečuraka, pustite je da se malo ladne pre nego što počnete da je sečete da vam sva ta “divnoća” ne bi izletela iz pite. Probala sam je toplu, probala sam je hladnu i hladna je još bolja. Znači da možete uveče da je ispečete i u živate u njoj sledeće jutro.

NAPOMENA ZA ONE KOJI POSTE NA VODI: Umesto ajvara koji u sebi ima ulja možete da sameljete pečene paprike, a luk i pečurke možete da dinstate samo na vodi. A kore premazujte mlakom mineralnom vodom.

Pogledajte još:

20 zanimljivih posnih jela koja treba da probate

 

 Ostavite komentar