Pita rustika

28/05/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ovu pitu sam napravila za prvi veliki kuvar “Hrono kuhinja”. I ne znam kome se nije dopala. Moja tetka se toliko navukla na nju da je do sada spremila barem 500 puta. I što je najveći štos, voli je cela moja familija koja se češće mršti na hrono peciva nego što uživa u njima.

I nije nikakav problem spremiti je, recept prost kao keks, valjda se tako kaže. A kako sam imala novu muzičku gošću prošle nedelje na Pidžama partiju, Julijanu Vincan, odlučila sam da joj sremim nešto posebno i baš lepo. I otuda rustika.

Pogledajte raspevani Pidžama party i kako sam pravila pitu:

Za testo sam koristila speltino brašno, ali može bez problema i ražano, samo ćete možda morati da dodate još koju kašiku ledene vode.

Potrebno vam je:

  • 200 gr brašna
  • 100 gr smrznutog putera
  • Prstohvat ili dva morske soli
  • 4 – 5 kašika ledene vode

Za fil:

  • 200 gr fete
  • šaka oseckanih maslina
  • 5 – 6 šaka svežeg spanaća
  • 1 crveni luk
  • 3 belanca
  • Malo putera i maslinovog ulja
  • Začini: Morska so (sli oprezno jer je feta slana), biber, origano…..po želji

Zaleđeni puter izrendajte pa vratite u zamrzivač na par minuta da se ponovo lepo stegne. Pre toga stavite i čašu vode da postane ledeno hladna. U činiju stavite brašno so, a zatim i taj puter. I varjačom ga brzo umešajte u brašno. Ne treba da se poveže. to će posle voda da uradi. Trebalo bi da dobijete sipkavu smesu koja liči na pesak. Zatim dodajte po kašiku vode sve dok ne dobite kompaktno i povezano testo.

Uvijte ga u najlon i stavite u frižider na sat ili dva. a može da stoji i preko noći.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Iseckajte luk i prodinstajte na puteru i maslinovom ulju. Zatim dodajte i spanać. Kad on kljokne sve začinite, sačekajte da se malo ohladi i dodajte fetu i umućena belanca.

Zatim izvadite smesu iz frižidera i razvijte u disk. U videu možete da vidite kako smesa izgleda.

Na sredinu stavite fil pa samo podignite ivice. I to možete da vidite u videu.

Ubacite pitu u zagrejanu rerenui pecite dvadesetak minuta na 220 stepeni.

Sve dok ne pozlatni.

Probajte je ako niste do sad, oduševićete se.

Prijatno!

Ako želite da zapratite Julijanu i na Instagramu:



Ostavite komentar