Ko kaže da ne može zdrava pizza?! Kod pizze je testo bitno skoro kao i …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovu pitu sam napravila za prvi veliki kuvar “Hrono kuhinja”. I ne znam kome se nije dopala. Moja tetka se toliko navukla na nju da je do sada spremila barem 500 puta. I što je najveći štos, voli je cela moja familija koja se češće mršti na hrono peciva nego što uživa u njima.
I nije nikakav problem spremiti je, recept prost kao keks, valjda se tako kaže. A kako sam imala novu muzičku gošću prošle nedelje na Pidžama partiju, Julijanu Vincan, odlučila sam da joj sremim nešto posebno i baš lepo. I otuda rustika.
Pogledajte raspevani Pidžama party i kako sam pravila pitu:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/414108332504151/
Za testo sam koristila speltino brašno, ali može bez problema i ražano, samo ćete možda morati da dodate još koju kašiku ledene vode.
Potrebno vam je:
- 200 gr brašna
- 100 gr smrznutog putera
- Prstohvat ili dva morske soli
- 4 – 5 kašika ledene vode
Za fil:
- 200 gr fete
- šaka oseckanih maslina
- 5 – 6 šaka svežeg spanaća
- 1 crveni luk
- 3 belanca
- Malo putera i maslinovog ulja
- Začini: Morska so (sli oprezno jer je feta slana), biber, origano…..po želji
Zaleđeni puter izrendajte pa vratite u zamrzivač na par minuta da se ponovo lepo stegne. Pre toga stavite i čašu vode da postane ledeno hladna. U činiju stavite brašno so, a zatim i taj puter. I varjačom ga brzo umešajte u brašno. Ne treba da se poveže. to će posle voda da uradi. Trebalo bi da dobijete sipkavu smesu koja liči na pesak. Zatim dodajte po kašiku vode sve dok ne dobite kompaktno i povezano testo.
Uvijte ga u najlon i stavite u frižider na sat ili dva. a može da stoji i preko noći.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Iseckajte luk i prodinstajte na puteru i maslinovom ulju. Zatim dodajte i spanać. Kad on kljokne sve začinite, sačekajte da se malo ohladi i dodajte fetu i umućena belanca.
Zatim izvadite smesu iz frižidera i razvijte u disk. U videu možete da vidite kako smesa izgleda.
Na sredinu stavite fil pa samo podignite ivice. I to možete da vidite u videu.
Ubacite pitu u zagrejanu rerenui pecite dvadesetak minuta na 220 stepeni.
Sve dok ne pozlatni.
Probajte je ako niste do sad, oduševićete se.
Prijatno!
Ako želite da zapratite Julijanu i na Instagramu: