Kuva i piše: Ana Ćubela Avokado je pun dobrih masti, vitamina …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ova pita se jako lako i brzo pravi. Oni koji su u hrono restrikciji, odnosno u fazi mršavljenja, ovo jelo treba da smatraju složenim, pošto se mešaju jaja i sir, pa ga ne treba jesti često. Jednom u desetak dana.
Čitajući o prosu na internetu, pored hranljivih vrednosti naišla sam i na nekoliko zanimljivosti. Recimo, nisam znala da je proso, po starim srpskim verovanjima, dobro protiv zlih duhova i veštica, pa se tako ugrađivalo u temelje starih zdanja i gradova. Njime se posipala stoka, ali i kokoške, da bi bolje nosile jaja.
Onaj koga pojure veštice, branio se tako što bi iza sebe prosuo proso, da bi dobio na vremenu, jer veštice navodno vole da skupljaju rasuto zrno.
A pomagalo je i udavačama. Proso se preporučivalo naročito mladim devojkama, koje bi ga posejale oko plota i tri puta ponavljale: “Koliko ovde prosa i proštaca, onoliko me prosilo prosilaca!”
E sad, pošto nemamo posla sa vešticama i zlim duhovima ovih dana, najviše ga koritimo za ishranu. Na 100 grama 8,7 g vode, 10 g proteina sa veoma važnim aminokiselinama (argininom, triptofanom, lizinom, cistinom, histidinom, torozinom, rastvorljivu silicijumovu kiselinu), 2,9 g masnoća, 72,9 ugljenih hidrata, 8,5 g vlaknaste materije. Od minerala sadrži: 8,0 mg kalcijuma, 285 mg fosfora, 3,0 mg gvožđa, 5,0 mg natrijuma, 195 mg kalijuma, oko 170 mg magnezijuma, sumpora, fluora i joda. Od vitamina sadrži: gotovo sve vitamine grupe B (42 mg tiamina, 0,29 mg riboflamina, 4,7 mg nijacina i dr.) 0,18 mg vitamina E, vitamina A i silicijumovu kiselinu.
Pomaže pravilnom radu i hrani želudac, pankreas, slezinu i creva.
Sad, pošto znamo zašto treba da jedemo proso, evo i recepta za pitu. Treba vam:
- 1 čaša prosa (2 decilitra)
- 200 grama fete
- 3 jaja
- malo semenki suncokreta
- so
- dve kašičice praška za pecivo
- malo kisele vode
- 3 kašike maslinovog ulja
Uveče operete proso i potopite u vodu. Ujutru tu vodu procedite i nalijete novu za kuvanje. Ja sam u ovom slučaju stavila 2,5 čaše vode na 1 čašu prosa, da se ne bi previše razgnjeckao posle u jelu. Vodu malo posolite i pustite je da vri nekoliko minuta. Potom zaklopite činiju i sklonite sa ringle. Proso će pokupiti svu vodu u roku od 15 minuta.
Za to vreme umutite jaja, sir, malo kisele vode. Dodate proso i dve kašičice praška za pecivo i posolite. Smesu prelijete u pleh u koji možete staviti pek papir ili je nauljiti.
Poravnate je kašikom, ili pleh nekoliko puta udarite od radnu ploču da se smesa lepo razilije sama.
Pospete je semenkama suncokreta i stavite u rernu na 220, 230 stepeni. Pečete dok ne porumeni. Koliko će vremena trebati zavisi od rerne. Meni je trebalo oko pola sata. Ovo na slici su dva hrskava okrajka.
Prijatno!
Uživajte u hrono ishrani!
Htela bih da probam ovu pitu, pa me zanima koje su dimenzije posude za pečenje? Tj. a li je to klasičan pleh od rerne, onaj plitki ili je neka tepsija, đuveč? Ne mora u centimetar nego onako ugrubo, reda veličine? Hvala unapred! 🙂
Nije me mrzelo da uzmem lenjir 🙂 Ovo je mali pleh dužine 32, širine 20. Visina pite treba da bude do 3 cm. Kao za neku proju, da ne bude suviše visoka, ostaće malo vlažnije unutra
Ana, kada i gde stavljam 3 kasike maslinovog ulja? 🙂
🙂 Prvo se umute jaja, doda sir, proso, pa maslinovo ulje. I sve promeša
Jedno pitanjce,mogu li da izbacim sir i stavim subo meso,prsutu…Da li se menja nesto u kolicinama?
Ne mnogo. Ova pita je smuti pa prospi, dozvoljava milion kombinacija. Pustite maštu na volju 🙂
Hvala!!!
ja nemam nista da pitam, samo bih prokomentarisala da zaista uzivam ne samo u receptima vec u nacinu na koji pisete kao i sam pristup celoj prici… volim vase uvode, gde uvek moze nesto novo da se nauci… i interesantno da se sazna 🙂
svaka cast Ana, od srca vam cestitam na predivnom blogu i receptima koje postavljate 🙂
Hvala Tamara, lepo je čuti /pročitati tako nešto 🙂
Draga Ana,mozda cu postaviti glupo pitanje,ali oprostite mi.Posto pokusavam par dana da se prikljucim postovaocima hrono ishrane imam bezbroj nedoumica.Evo jedne:da li je dozvoljeno kombinovati svjezi papadaiz i krastavce.Hvala.
Naravno da jeste, ali ne za večeru. Tada jedemo samo zeleno i belo povrće.
Pita je predivna, pravila sam je sa sodom bikarbonom i uz to dodala ajran. Svaka cast za inspiraciju. 🙂
Drago mi je da vam se dopala, može milion kombinacija da se bapravi.
Postovana Ana, prvo da Vam kazem da sam pravila pitu i da je predivna, a onda i da postavim jedno pitanje. Da li znate da mi kazete koliko dugo kuvano proso (ili kinoa ili amarant) moze da stoji u frizideru a da se ne pokvari. Jednom prilikom sam serpicu sa kuvanim prosom ostavila u frizideru i zaboravla na nju, a posle desetak dana, kad sam ga napokon ugledala i krenula da ga bacim misleci da je verovatno pobudjao, shvatila sam da mi ne izgleda pokvareno, nije se uopste promenilo niti je mirisalo drugacije! Hvala unapred!!! 🙂
Ne znam stvarno, nikad ga nisam držala duže od dva dana.
Da li za pitu može da se malo prepeče proso pa da se izmelje u blenderu a da se ne potapa?
Odlicna!
Hvala
Pita je odlična! Volimo je svi u kući. U početku je ispadala super, a u poslednje vreme lepi se za pleh i ne mogu da je isečem i troši se, ne znam da li je možda jer ne čekam da se proso ohladi?
Hvala za veoma jednostavne a hranjive recepte. Već sam treću sedmicu na hrono i mogu reći da zaista uživam kako u kuhanju tako i u konzumiranju hrane. ? ponekad mi zaista dosadi meso pa kopam po različitim receptima i kombiniram. Inače blog je odličan. Jedva čekam nove recepte.
Hvala!! I drago mi je da uživate.