Pita od pečenih paprika, kora i dva fila

09/09/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

I dalje ne verujem da Pidžama party traje već skoro dve godine. Počelo je slučajno i sponrano i pretvorilo se u tradiciju bez koje ne možemo. Ove nedelje smo se malo smotali ali smo opet napravili nekoliko fantastičnih stvari. A jedna od njih je pita sa pečenim paprikama koju je pravila Sneža.

Kada već sve miriše na paprike, da zamiriše i naša kuhinja.

Pogledajte kako smo pravili pitu ali i još svašta nešto:

Količina za manji pleh, mi smo koristili veličine dvanaest sa osam santimetara.

Potrebno vam je:

  • 4 kore od heljdinog brašna
  • 3 jajeta
  • 300 gr sitnog sira
  • desetak crvenih pečenih paprika otvorenih sa strane, oko kilogram i osamsto grama paprike
  • 2 kašike kiselog mleka
  • 2 – 3 kašičice griza
  • so, maslinovo ulje ili otopljena mast
  • susam

Opkrojiti kore na veličinu pleha. Staviti prvu koru pa premazati otopljenom mšću ili uljem u koje je dodata kašika kisele vode. Zatim dodati drugu koru,opet premazati masnoćom, preko treće i četvrte kore posuti po kašičicu griza od dozvoljenog brašna.
Zatim poređati sloj rastvorene paprike, posuti malo grizom.

Preko paprike premazati beli fil, zatim opet sloj rastvorene paprike, griz, pa žuti fil i na kraju posuti susamom.

Beli fil: Umutiti sneg od 3 belanca i malo soli pa pazljivo umesati u 300 grama sitnog sira.
Žuti fil: Razmutiti 3 žumanca sa dve kašike gustog kiselog mleka

Peći oko pola sata na 220 ili dok ne porumeni.

Pita je bila blagog ukusa i odlično je ičla uz ljutu salatu od praziluka. A recept za nju stiže u sledećem tekstu.

Inače, ovaj recept je postavila Gordana Cerevicki u grupi Hrono recepti. I zaista je odličan.

PS. Ovo jelo može da se jede i u restrikciji ali spada u komplikovana jela koja su dozvoljena jednom u desetak dana do dve nedelje.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 



Ostavite komentar