Malo je falilo da se pobijemo oko njih
Kuva i piše:
Jelena Cocco
Muvala sam se po Grčkoj ko zna koliko puta, ali na ovu pitu jos nisam naišla. Slučajno sam je upoznala ovde pre par dana kad mi je poslužila Eliza, drugarica mog muža sa akademije, a koju smo zarazili i Grčkom i njihovom kuhinjom. Odakle ju je iskopala ne znam, ali hvala joj.
Ova hrono verzija je malo drugačija od originalne, no podjednako ukusna (meni čak i više). Verovatno je do brašna. A I ja sam malo eksperimentisala sa punjenjem.
Ova pita se pravi naopačke, to jest prvo punjenje pa onda testo, jer je komorač cudna biljka i pušta sokove čak i kada ga dobro ukuvate.
Za pitu iz pleha 28 cm potrebno je:
• 100 gr integralne spelte
• 100 gr belog ražanog (ili integralnog ražanog)
• Kašičica začina iz avana (mix semena komorača i kumina)
• Pola kašičice praška za pecivo
• Prstohvat soli
• 80 ml vode
• 3 kašike maslinovog ulja
• 2 srednja komorača
• Kašičica putera i malo maslinovog za dinstanje
• So, biber
• 2 kašičice limunovog soka
• Beli sir po izboru (trebalo bi feta, može i obican mladi sir malo masniji)
• Malo pinjola (ili badema za restrikciju)
Komorač očistiti, oprati, odstraniti mu braon delove, ako ih ima i na mandolini tanko iseci. Staviti ga u veliki tiganj na malo maslinovog ulja i dinstati sve dok ne postane mekan. Povremeno dodavati vodu tokom dinstanja. Pred kraj dodati jednu kašičicu miksa začina, malo soli, bibera i soka od limuna. Dodati i puter. Sve lepo promesati, ostaviti još minut dva skloniti sa vatre. Pustiti da se prohladi i eventualno pusti još sokova.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Miks začina – uzeti po kasičicu semena komorača i kumina i staviti u malu šerpicu i na šporet. Čim pocne da miriše, prebaciti u avan i istucati malo. Tu mešavinu staviti u testo i u nadev.
Uključiti rernu na 200 stepeni. Umesiti testo i dobro ga izraditi rukom. Ovaj put nije stajalo u frižideru pola sata da odmori, ali bi trebalo.
Razvući testo na pek papiru, pleh za pitu (tart) okrenuti naopacke i utisnuti ga u testo, višak odstraniti, a testo sa sve pek papirom staviti u pleh. Izbosti viljuskom, staviti komorač, posuti pinjolama (ili bademima) i staviti sir preko.
Peče se na 200 stepeni od 30 do 40 minuta.
Prijatno!