Kuva i piše: Ana Ćubela Ranije sam znala da napunim frižider …
Kuva i piše:
Marina Damnjanović
Svi mi imamo s vremena na vreme neko sasušeno parče hleba ili lepinje koje čami u frižideru jer nam se više ne jede ili nam se nije ni dopalo. Evo jednog od mnogobrojnih načina da se i to iskoristi. Pita je uvek dobra opcija.
Potrebno je:
- dva parčeta starog hleba ili jedna lepinja
- 3 jajeta
- 3-4 masline
- 1 kašika ajvara
- nekoliko grančica peršuna
- so, biber, kurkuma
Hleb usitnite rukom, pa smrvite u blenderu. Dobićete nešto kao pesak. Mali pleh za pečenje obložite pek papirom i sipajte samleven hleb. Naseckajte masline pa ih pobacajte preko hleba. U posebnoj činiji umutite jaja sa začinima, dodajte ajvar i naseckan peršun.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Da sam imala, stavila bih i kašiku pavlake. Nisam u restrikciji, pa ne vodim računa o mešanju mlečnog i jaja. Tu smesu od jaja ravnomerno prelijte preko hleba, pa ubacite u rernu zagrejanu na 210. stepeni. Pecite oko 15 minuta, odnosno dok po korici ne vidite da je lepo ispečeno.
Iako će ono što ste stavili u posudu pre pečenja biti tanko, u rerni će znatno narasti. Hleb će upiti jaja, jaja će narasti i zajedno će se stopiti u jednu mekanu pitu prožetu ukusom ajvara i peršuna. Možete dodati bilo šta drugo od začina što volite. I eto dobre pite od jaja i starog hleba.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Ili čak beli sir, ako ste tako u mogućnosti i ne pratite pravila restrikcije.
Kako još da iskoristite stari hleb: