Pita iz tiganja! Sa sirom i ajvarom

21/08/2018

Foto: Nebojša Marković

Kuva i piše:

Ana Ćubela

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Ove nedelje je bila prava Pidžama žurka. Mislim da je najveći broj bio u kući, što u kuhinji, što oko nje. Razmišljam da postavim slike, tipa “behind the scene” (iza scene), da vidite kako naše jutarnje ludilo ponekad izgleda.

Elem, ovog puta je glavni “šef” u kuhinji bila Ana Anufrijev, koja često gostuje na blogu sa zanimljivim receptima, posebno za klince. Za hrono ishranu se zainteresovala jer je majka prevremeno rođenog dečaka Ognjena. I stalno je tražila načine da mu pomogne u razvoju, kako igranjem, razvijanjem motorike tako i ishranom.

Pa smo se tako, razmenjujući priče na Fejsbuku i zbližile i konačno videle i licem u lice.

Pogledajte Pidžama party i kako Ana “mota” pitu:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/322816088286458/

Kao što smo i obećali pre nedelje, pravili smo mrsnu i posnu varijantu. Ana je bila zadužena za pitu sa sirom i ajvarom, odnosno za pakete iz tiganja, dok sam ja pravila posnu varijantu. I nisam bila tako uspešna u motanju, malo sam preterala sa filovanjem pa su moji paketi više ličili na razbucane rolne. Ali su barem bile ukusne.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Sada ću vam dati recept za mrsnu varijantu, dok posna dolazi u sledećem postu.

Potrebno vam je:

  • 500 gr kora sa heljdom
  • 5 jaja
  • 500 gr sira
  • 100 grama kajmaka (za one koji nisu u restrikciji)
  • 3 prepune kašike ajvara
  • Mast i voda za premazivanje

Ana je prvobitno htela da donese kore od spelte i obradovala sam im se jer ih nikada do sada nisam probala, ali ih nije našla tamo gde ih redovno kupuje, pa smo morali da se zadovoljimo onima sa heljdom.

Umutite jaja, izmrvite sir pa ga dodajte, kao i kajmak (ako niste u restrikciji) i ajvar. Umutite lepu smesu pa filujte i preklapajte. U videu iznad možete da vidite kako Ana to savršeno radi za razliku od mene.

Foto: Nebojša Marković

Mast rastopite u toploj vodi i premazujte kore pre i posle filovanja. Kada napravite paketiće pecite ih u tiganju na umerenoj vatri da bi se ispekle i spolja i unutra a da ne pregore.

Kao što ste mogli da čujete na početku snimanja, ali i da ranije pročitate ovde na blogu, Ana je u udruženju “Mali div” koji pomaže prevremeno rođenoj deci. I trenutno rade na projektu “Mali hrabri džokej”, odnosno na hipoterapiji, odnosno lečenju uz pomoć konja. Ukoliko želite da pomognete možete da donirate novac na račun: 160 – 376821 – 51

Recept za posnu pitu koju sam ja pravila očekujte u nekom od sledećih tekstova. A ovu Aninu isprobajte, savršena je. I savršeno dobro se servira. Prava poslastica za familiju ili goste.

Pogledajte recepte Ane Anufrijev:

Da malci postanu zmajci

Mus od čokolade i šljiva

Zelena projara

Savršen doručak za umakanje

Jesen stiže, dunjo moja

Hrskavo pecivo

Torta od piteOstavite komentar