Pita 4 kolore

06/03/2020

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Odavno smo apsolvirali da je ukus hrane najbitniji, ali svakako da ne možemo da zanemarimo i izgled. Mnogi će možda da se jave i kažu da kada spremaju sebi hranu, izgled i zanemare, mada znam da među vama ima mnogo onih koji i za sebe aranžiraju tanjire. Kreativnost u kuhinji meni je važna, i za ukus i za izgled. Ovoga vikenda na pidžama partiju to nam je pošlo za rukom.

Srolali smo četiri pite u jednu i od toga napravili vizuelno gastronomski doživljaj. Ko je gledao lajv mogao je da vidi, a svi vi koji niste bili u prilici, sada možete da pogledate kako je tekao proces pravljenja četiri kolore pite, a svakako da vidite i krajnji efekat. Ukoliko isprobate i recept, moći ćete kao i nas dve, da samo mmmćete i mljackate, veoma zadovoljni pre svega ukusom, ali i izgledom.

Pogledajte kako smo srolali pitu četiri kolore:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/900882770330729/

 

Za pitu četiri kolore potrebno vam je:

5 kora ( mi smo koristili heljdine)

Fil 1:
Kocka feta sira
2 belanca

Fil 2:
Mleveno meso ( birajte koje želite)
Praziluk ili crni luk
So, biber, začini po želji

Fil 3:
Ajvar
Feta sir

Fil 4:
Praziluk
Spanać
Kuvana heljda

Pre nego što vam objasnim proceduru pravljenja pite četiri kolore, samo da naglasim da filove možete sami da birate. Ovi pomenuti su za restrikciju. Neki od predloga su bundeva, neki stariji prevreli sir, meso i neki zeleniš. Može, recimo, pečene paprike sitno seckane i oceđene, meso, sir i dosta dinstanog praziluka i neka obarena žitarica. Ma širok je dijapazon.

 

Da se vratimo procesu. Koru stavite na radnu površinu i na donjem delu ( užoj strani) nanesite fil. Urolajte koru u kompaktni i mali rolat. Isto ponovite sa svakim filom. Sada opet uzmite jednu koru, stavite je na radnu površinu i na donju stranu, naslažite dve, pa preko još dve frulice sa raznobojnim filovima. Zatim sve zajedno urolajte. Ovako urolanu pitu, presecite na pola, stavite u kesu ili foliju i pravac zamrzivač ili frižider. Potrebno je da se filovi stegnu, da ne bi curilo na sve strane kada budete sekli pitu.

Stegnutu i dobro ohlađenu pitu, isecite na parčiće debljine dva santimetra i slažite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje, tako da presek sa filovima bude sa gornje strane.

Kada sve isečete i naslažete na pleh, pitu stavite u zagrejanu rernu na 220 stepeni. Biće joj potrebno oko 10-tak minuta, najviše 15.

Krajnjim rezultatom kada govorimo o ukusu ali i izgledu, bićete oduševljeni. Zaista. Ako nam ne verujete, pogledajte snimak. A posle toga, uživajte.

I neka vam je prijatno.Ostavite komentar