Pire od kelerabe

07/04/2015

Pire od kelerabe 1-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Keleraba je dugo bila zapostavljena na našoj trpezi. Sadrži malo kalorija, oko 25 na 100 grama namirnice. Bogata je kalijumom, kalicijumom, gvožđem i vitaminom C. Mladu i svežu kelerabu je najbolje koristiti sirovu, u salati. Obožavam je sa tunjevinom. Stariju, drveniju, kao što su ove moje bile, trebalo bi skuvati. Možete da ih iskoristite za potaž, ispeći ih sa mesom ili ribom ili napraviti pire kao što sam ja uradila.

Za ovo jelo vam je potrebno:

  • 2 srednje kelerabe
  • struk mladog luka
  • čen belog luka
  • so, biber, začini po ukusu
  • maslinovo ulje

Kelerabe sam iseckala na kosckice i ubacila u posoljenu vodu. Pustila sam ih da se kuvaju dok nisu omekšale. Pred sam kraj sam dodala čen belog luka da i on malo omekša.

Kada su bile gotove, procedila sam vodu, dodala začine, maslinovo ulje i sve izmiksala štapnim mikserom. Preko pirea sam posula iseckani mladi luk i biber. Ako pire spremate za ručak, možete da dodate i kašičicu putera. Odlično ide uz bilo koje meso, ja sam pire slistila uz belo pileće.

Pire od kelerabe 4-s

SAVET: Kada čistite kelerabu, mlado lišće i stabljiku ne bacajte, imaju više vitamina i minerala (naročiti karotina i fosfora) nego zadebljani koren. Iskoristite ih ili za pire ili neki potaž.



4 komentara

  1. Da li se glikemijski index znacajno povecava kuvanjem kao kod sargarepe? Ako ne, ja bih ovo svaki dan jeo, cak i bez ulja je preukusno 🙂

Ostavite komentar