Kuva i piše: Ana Ćubela Čini mi se da dugo nisam …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Lan je stvarno svemoguća namirnica. Ne samo što pomaže pri čišćenju creva, regulisanju holesterola i poboljšanju kože, ovo malo seme može da se koristi kao zdrava “zaprška”, odnosno za zgušnjavanje čorbi i soseva. Naravno, mora da se dobro samelje pre toga.
Za ovo jelo vam treba:
- pileći file
- pakovanje pečurki (oko 400 grama)
- srednja glavica crnog luka
- čen ili dva belog luka
- malo maslinovog ulja
- začini: so, biber, majčina dušica, tucana paprika
- 2 kašičice sveže samlevenog lana
- malo belog vina
Pileći file isečete na šnicle, malo ih izlupate da bi bile sočnije (ne da ih previše stanjite) i namažete sa malo maslinovog ulja. posolite i ih i stavite u tiganj da se ispeku sa obe strane.
Pre toga napravite sos, jer kako se piletina bude hladila, tako će postajati suvlja.
Iseckajte luk na sitno i pečurke na listiće. Stavite crni luk da se dinsta, kada počne da se cakli dodate beli luk, a onda i pečurke. Gledajte da ih ne mešate mnogo jer će pustiti više vode.
Kada budu na pola gotove, dodajte vino i pustite da se malo krčkaju. Pred kraj dodajte začine i mleveni lan koji će zgusnuti sos.
Prijatno!
SAVET: Lan uvek pre upotrebe, bez obzira o kom jelu se radi, treba samleti ili malo smrviti u avanu. U suprotnom će samo protrčati kroz organizam i neće ništa ostaviti za sobom. A ima mnogo korisnih stvari u sebi koje su potrebne našem organizmu
A ako lan spada u žitarice, a njih jedemo samo ujutru, da li sme da se dodaje u jelo za ručak ako je period restrikcije?
Uljarice tipa lan, susam, seme bundeve itd mogu da se dodaju i za ručak. Čak može da se pojača i sa bademima ponekad
Ok, hvala za info 🙂
Da li moze da se napravi sos samo od lana i na koji nacin?
smeju li pecurke i meso da se kombinuju u restrikciji? 🙂
Može, ali za ručak. Za večeru što jednostavnije pa treba izabrati nešto od ta dva.
Super recept! Moj sos nije bio mnogo redak pa sam zato dodala malo bademovog mleka, domaćeg naravno. Ispalo je savršeno!
Ja sam pri ruci imala samo crno vino za sos i ispalo je odlično. Jelo je predivno, hvala za recept!
Sve je bilo u redu dok nisam stavila lan. Nakon toga se sos nekako razvlačio i niko nije hteo da ga jede.
Lan ima tu sluz, ali se mei to nije desilo. Probajte sledeći put sa lanenim brašnom, ono se dobija mlevenjem opne.