Odličan ručak, a sledeći dan još bolji doručak od onoga što je preostalo
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Sigurno ste čuli za izreku “U svakoj čorbi mirođija”. Jedan od najpoznatijih, najmirisnijih začina, koji može u bukvalno sve da se umeša i da svako jelo pretvori u nešto čudnovato. Nema šanse da prođem pijacom, a da ne kupim makar jednu vezu. Odlična je za salate, kao dodatak povrću ili mesu, uz ribu ide fantastično, a ja je čak i u puter stavljam.
U narodu se naziva još i anita, dil, kopar, kopra, kopr, koprić, mirudija, sladki janež i smrdilj. U pitanju je jednogodišnja biljka, koja može da naraste do metar i koja voli sunce. Već duže vreme planiram da je zasadim na terasi, a ove godine ću to sigurno uraditi. Ostavila sam jednu veliku saksiju samo za nju.
Za ovo jelo vam je potrebno:
- Pileće grudi (količina zavisi od broja osoba)
- Veza mirođije
- Čen ili dva belog luka
- Maslinovo ulje
- Sok od polovine limuna
- Morska so
Meso sam isekla uzduži i dobro izlupala flašom (u nedostatku tučka za meso). Tako uvek bude mekše kada se ispeče. Namazala sam ga sa malo maslinovog ulja i posula preko njega morsku so. Stavila sam šnicle u zagrejan tiganj i pekla po nekoliko minuta sa svake strane. Kada je bilo gotovo ostavila sam ga sa strane da malo odstoji a zato vreme sam spremila sos.
U blender sam ubacila vezu mirođije, beli luk, maslinovo ulje i sok od limuna. dodala sam malo morske soli i zavrtela. Kada se sve usitnilo i pomešalo, isekla sam piletinu na trake i prelila. Odlično je išlo uz zelenu salatu, običnu, putericu.
Prijatno!