Piletina u sosu od mirođije

25/05/2015

Piletina u sosu od mirodjije 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Sigurno ste čuli za izreku “U svakoj čorbi mirođija”. Jedan od najpoznatijih, najmirisnijih začina, koji može u bukvalno sve da se umeša i da svako jelo pretvori u nešto čudnovato. Nema šanse da prođem pijacom, a da ne kupim makar jednu vezu. Odlična je za salate, kao dodatak povrću ili mesu, uz ribu ide fantastično, a ja je čak i u puter stavljam.

U narodu se naziva još i anita, dil, kopar, kopra, kopr, koprić, mirudija, sladki janež i smrdilj. U pitanju je jednogodišnja biljka, koja može da naraste do metar i koja voli sunce. Već duže vreme planiram da je zasadim na terasi, a ove godine ću to sigurno uraditi. Ostavila sam jednu veliku saksiju samo za nju.

Za ovo jelo vam je potrebno:

  • Pileće grudi (količina zavisi od broja osoba)
  • Veza mirođije
  • Čen ili dva belog luka
  • Maslinovo ulje
  • Sok od polovine limuna
  • Morska so

Meso sam isekla uzduži i dobro izlupala flašom (u nedostatku tučka za meso). Tako uvek bude mekše kada se ispeče. Namazala sam ga sa malo maslinovog ulja i posula preko njega morsku so. Stavila sam šnicle u zagrejan tiganj i pekla po nekoliko minuta sa svake strane. Kada je bilo gotovo ostavila sam ga sa strane da malo odstoji a zato vreme sam spremila sos.

U blender sam ubacila vezu mirođije, beli luk, maslinovo ulje i sok od limuna. dodala sam malo morske soli i zavrtela. Kada se sve usitnilo i pomešalo, isekla sam piletinu na trake i prelila. Odlično je išlo uz zelenu salatu, običnu, putericu.

Piletina u sosu od mirodjije 1 s

Prijatno!Ostavite komentar