Piletina sa prokeljom i rukolom

16/03/2016

Piletina s prokeljom s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Prokelj spada u kupusnjače što znači da može da se jede u neodređenim količinama u odnosu na meso. Barem tako kažu pravila hrono ishrane – svo kupusasto povrće može da dominira u odnosu na meso u tanjiru. A ova mala zelena povrćka je odličan izvor minerala, vitamina i vlakana i trebalo bi češće da se nađe u tanjirima.

Mnogo ne vole prokelj jer im gorči. A to zapravo zavisi od dužine kuvanja. Ako ga ne kuvate dovoljno dugo, on neće dobiti taj opor ukus. Čim malo omekša, vadite ga iz šerpe. A tako će i sačuvati više kvalitetnih sastojaka.

Prokelj je bogat kalijumom, manganom, kalcijumom i gvožđem. Od vitamina sadrži C, A, K, E i komplekse B vitamina.

Možete da ga koristite kao prilog mesu, da ga stavite u salatu ili u šorbu. Ovog puta sam ga spremala sa piletinom.

Prikelj sam stavila u vodu koju sam malo posolila. Dok sam čekala da voda provri, iseckala sam belo pileće meso i prodinstala ga u tiganju sa malo maslinovog ulja i vode. Pred kraj sam dodala začine: morsku so, biber, malo karija. stavite šta želite.

Prokelj sam pustila da malo ključa i sklonila sa vatre. Procedila sam vodu i ubacila prokelj i piletinu u činiju. Onda sam naseckala malo stabljika celera i dodala rukole. Sve sam zalila sa limunovim sokom. On mi je neizbežan kada su u pitanju salate i piletina. Limun i belo meso se odličnu slažu, baš kao limun i riba.

Prijatno!Ostavite komentar