Piletina u čamcima

04/03/2016

Piletina sa prazilukom u paprikama s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Za večeru nešto jednostavno. Čak i skoro dve godine od kako sam počela da se hranim prema osnovnim principima hrono ishrane. Priznajem da sam uveče jela i takozvanu tešku kategoriju koja podrazumeva svinjetinu ili jagnjetinu. Pa sam ponekad i neki ugljeni hidrat ubacila u usta. Ali zaista retko. Uglavnom jedem belo meso ili ribu. Mada mislim da bi tu ribu uveče mogla da pojačam i da je češće imam na meniju.

I takođe ne merim porcije, već jedem koliko mi prija ili treba. Barem nisam do skoro to radila kako treba. U poslednja dva meseca mi se nekoliko puta desilo da ustanem usred noći mrtva gladna. I to se dešavalo ili zato što nisam dovoljno pojela u toku dana pa i za večeru. Ili zato što su mi hormoni i nervoza udarili u glavu. Ili zato što je izlazak u grad podrazumevao alkohol, a od toga čovek jako ogladni. Nije ni čudo što neki kiosci u centru  imaju najveći promet oko tri ujutru. Glad je čudna stvar.

Ako već hormone i nervozu ne mogu da utišam, ove druge stvari mogu. Pa sam strogo odlučila da preteranog smanjivanja večere nema. Bolje 200 grama brokolija više u tanjiru, nego moja glava u dva ujutru u frižideru.

Ovog puta sam dinstala piletinu s prazilukom. Ako večerate sami biće dovoljno i 150 grama pilećeg belog mesa, pola struka praziluka, jedna do dve sveže paprike. I velika salata pored. Nju nisam slikala jer nije mogla da stane u kadar. Ali je fino dopunila “volumen” obroka da posle ne budem gladna.

Praziluk sam iseckala i prodinstala na malkice masti i vode. Nju polako dolivate sve dok praziluk skroz ne omekša. Onda sam ubacila piletinu koju sam iseckala na kockice. Dodala još malo vode, morsku so, stavite začine po želji. Začine uvek dodajem na kraju jer ukus bude intezivniji. A piletina će biti gotova za nekoliko minuta od stavljanja u tiganj.

Kada je sve bilo gotovo, tom prodinstanom mešavinom sam napunila sveže paprike. Izgledali su kao čamčići na tanjiru. Paprika je sada skupa, pa je samački život trenutno isplativ. Sve čovek može da kupi jer kupuje u malim količinama 😉 . Umesto paprika kao čamac možete da upotrebite sveže celerove štapiće. Oni su jeftiniji.

Salatu sam oprala, iskidala rukama i zalila mešavinom maslinovog ulja, soka od limuna i malo morske soli.

Prijatno!4 komentara

  1. Imam u zamrzivacu bas ovako isecenu papriku, idealno za ovaj recept. Da li da je samo otopim ili malo prodinstam, zapecem, da bude ukusna a ne izgubi oblik?

Ostavite komentar