Piletina sa čubarom i belim lukom

20/05/2016

Piletina sa belim lukom i cubarom 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Do pre dve godine nisam ni znala da čubar postoji, a mislila sam da sam savladala sve domaće i većinu egzotičnih začina. Slučajno sam naletela na njega čitajući neki recept. Odmah sam ga potražila u prodavnici, a prošle godine sam ga i sama gajila na terasi. Ove godine kasnim sa zelenom postavkom, ali se nadam da ću do kraja maja zasaditi sve što mi fali.

Ukus i miris su najsličiniji biberu, ali malo blaži. U pitanju je jednogodišnja biljka koja može da poraste do 40 santimetara visine. Koristi se svež, ali i sušen. Kažu da ga je najbolje koristiti pre ili za vreme cvetanja. Ja imam nameru da ga koristim celo leto. Preporučuje se za pasulj ili sočivo, ali i za salatu. Što se mene tiče, toliko je dobar da može da ide u sve.

Čubar možete da uzgajate i na terasi

Čubar možete da uzgajate i na terasi

Što se lekovitih svojstva tiče čitam da pozitivno utiče na varenje, posebno na gasove i nadustost. Pa ga zato ljudi najviše i stavljaju u jela koja prave takve probleme. Nekada su ga smatrali i afrodizijakom i zvali ga ljubavna biljka.

Ako ne nađete svež, u radnjama možete da kupite i sušeni čubar. Ovog puta sam njega koristila.

Potrebno vam je:

  • Pileći file (dva ako spremate za dvoje)
  • dve kašičice čubara
  • 3 čena belog luka
  • Morska so
  • Voda
  • Maslinovo ulje
  • Rukola
  • Sok od limuna

Oba pileća filea malo istucite tučkom ili nekom pivskom flašom. To sam pokupila gledajući Džejmija Olivera. I u pravu je, tako meso uvek bude mekše. Onda svaki file isecite na kockice. Beli luk iseckajte na kružiće ili listiće, kako ko to zove.

Piletina sa belim lukom i cubarom 1 s

Kockice nauljite sa malo maslinovog ulja i ubacite u tiganj. Kada počne da se hvata boja, u tiganj ulijte malo vode, da bi se meso dinstalo, a ne pržilo. Negde pred kraj, dodajte beli luk, čubar i morsku so. I pustite da se malo krčka.

U tanjir položite rukolu, odlično ide sa piletinom, pa preko stavite kockice mesa i pobacajte malo listića rukole preko. Sve zalijte sa malo limunovog soka. Ja ga koristim i za meso i za salate i za čorbe. Mislim da je sve lepše ako je malo ljuto i kiselo.

Uz ovu piletinu možete da spremite pire od tikvica ili brokolija.

Prijatno!



Ostavite komentar