Piletina na jufkama

08/11/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Kao i svaki put i za prošli Pidžama party smo svašta naspremali. Čak dve pite od piletine i bezbroj umakalica. Recept za tirit pitu smo već objavili, a sada ide piletina na jufkama. I ona je bila kraljica na astalu.

Naravno, prva je i nestala. I savršeno se uklopila u sve one namaze čije recepte još dugujemo ali će biti objavljeni ovih dana. Nišsta lepše kada imate sočnu pitu ispred sebe, zasečete parče, probate pa zamumlate onako tiho. Od uživanja. Pa onda na sledeće parče dodate neki namaz pa zapevušite. Tako je bilo nama u nedelju.

Pogledajte kako smo spremali pite:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2843126825698534/

Potrebno vam je:

  • 300 gr heljdinih kora
  • 3 jajeta
  • 1, 5 čaša pavlake
  • 1 kg skuvane i iscepkane piletine (belo i crno meso)
  • Supa u kojoj se piletina kuvala
  • 1 kašika putera + za podmazivanje pleha

Heljdine kore isecite na rezance.

Piletinu skuvajte sa povrćem i začinima. Kako smo pravili dve pite sa piletinom kupila sam tri veća bataka, veće pileće grudi sve sa kostima i kožom, kao i jednu šiju da da ukus supi i ostatku mesa. Oprala sam ih, ubacila u šerpu, dodala zrna bibera, dva lista lovora, dve šargarepe i jedan crveni luk. Naravno i soli. Kada se piletina skuva i prohladi onda se iscepka rukama. Trebalo bi da ostanu veći komadi.

Izvadite šargarepu i luk i dodatno začinite supu jer ona daje ukus celoj piti. Znači, treba da bude mnogo začinjenija nego kada biste samo nju jeli. Mi smo dodali još bibera i goranski začin.

Zatim razmutite pavlaku i jaja.

U supu, koju ste dobro začinili posle vađenja piletine, dodajte kašiku putera.

U puterom podmazan pleh stavite trećinu kora, zalijte sa pet kašika supe i tri kašike fila sa pavlakom. Zatim stavite drugu trećinu kora pa ponoviti zalivanje. Poslednju trećinu kora takođe zaliti supom, poredjati komade piletine pa zaliti prelivom od pavlake i jaja. Mi smo prvo krenuli sa dva jajeta i jednom čašom pavlake pa shvatili da je zafalilo i da bi bilo lepše pa smo razmutili još jedno jaje i pola čaše pavlake. Vama preporučujemo da odmah krenete sa tom većom količinom. Uvek je bolje kada je sočnije.

Pecite na 220 stepeni dok ne porumeni.

I uživajte. Mi smo se oduševili pitom. Za nijansu je bila bolja čak i od onog tirita čiji smo recept objavili pre neki dan. Ova pita može da se jede i u restrikciji ali spada u ona komplikovana jela koja se jedu jednom u dese dana do dve nedelje.

Pogledajte ostale recepte koje smo spremali u nedelju:

Tirit pita

Sirenjaci

Srpski baba ganušOstavite komentar