Kuva i piše: Ana Ćubela Ovog jutra nešto malo drugačije. Nema …
Za nju su svojevremeno u nekom novinskom tekstu napisali da je đavolski talentovana, samo nisu znali za šta sve. Ne samo da sjajno piše, ona i sjajno kuva, i uvek nepogrešivo ume da prepozna šta je dobra hrana. Sa ponosom predstavljamo pisca i velikog gurmana – Mirjanu Đurđević
Kuva i piše:
Mirjana Đurđević
Tažin (tagine) je marokanska zemljana posuda za kuvanje, slična našem saču, ali sa neobičnim poklopcem. Nemam tažin, slomila sam poklopac pri transportu, ali će svaka šerpa sa debljim dnom i poklopcem koji dobro dihtuje obaviti posao. Svi ‘tažini’, jela koja se u ovoj posudi u Maroku pripremaju, kuvaju se na sličan način: prvo se proprže začini, zatim sa njima i meso, doda se povrće i/ili voće, nalije sa malo vode i poklopi. U zavisnosti od sastojaka, duže ili kraće se krčka, dok voda gotovo ne uvri. I to je to. Pravim desetine različitih tažina, često ih i ‘izmišljam’, već prema onome šta u frižideru imam. Danas je to bio pileći tažin, još malo pa autentičan recept.
Pileći tažin sa suvim grožđem
Sastojci za dve osobe:
- 500 grama pilećeg filea
- glavica crnog luka
- 50 grama suvog grožđa
- kumin
- šafran
- đumbir
- aleva paprika
- so
- šaka indijskih oraha ili badema
- kus-kus
Na malo ulja kratko propržiti đumbir u prahu, kumin i šafran. Dodati na rebarca iseckan luk i prodinstati ga. Dodati na kockice isečeno belo meso, opciono batake, karabatake, krilca… ali je onda potrebna veća količina, zbog kostiju. Dinstati još desetak minuta. Posoliti, dodati vrlo malo crvene paprike, koja po želji može biti i ljuta.
Paprika samo treba da da vedriju boju, ukus ne treba da se oseti. Naliti vodom. Meso ne treba da ogrezne, već da vode bude negde do pola. Poklopiti i na tihoj vatri kuvati dok voda gotovo ne uvri. Poslednjih desetak minuta ubaciti suvo grožđe.
Poslužiti sa kus-kusom, a preko tažina baciti malo pečenih badema, indijskih oraha ili nečeg sličnog.
Ako ste na hrono ishrani, kus-kus i suvo grožđe ćete prepustiti ukućanima. Ja sam ga jela sa salatom od rendanog celera i šargarepe i užitak je bio zanemarljivo manji. Ovako ga možete jesti čak i za večeru.