Jesen asocira na paprike, a zima na kiseli kupus. Moje omiljeno jelo u svim oblicima. Još ako ima dimljenog mesa, kao što je kolenica…..ah!
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Nikad ne kupujem meso samo za paštetu, nju pravim kada spremam celo pile.
Prvo sam uzela dva crna luka, očistila ih i prepolovila, stavila na foliju pa na ringlu, da se lepo zapeku. Onako kako su radile naše mame i bake kada su spremale supu.
Dok je luk hvatao tamnu koricu, pile sam oparala i stavila u najveću šerpu, koju sam napunila vodom. Dodala sam ispečen luk, biber u zrnu, nekoliko listova lovora, sušenu mirođiju…..možete da stavite šta želite od začina. I ostavila da se krčka.
Kada je pile bilo gotovo, izvadila sam ga iz šerpe i ostavila da se malo prohladi. A u lonac sam ubacila povrće i sve posolila.
Pre nego što je čorba bila gotova, bacila sam kožicu, i rukama račšerupala pile na sitne parčiće 🙂 Jedan batak, oba krilca, svo meso s leđa (da tako kažem) i deo belog mesa su završili u blenderu, dok sam ostatak vratila u čorbu.
Ne znam koliko je tačno količinski ispalo, ali je blender bio sigurno pun do pola. A onda sam u njega dodala:
- 3 kašike supe (u kojoj sam kuvala pile)
- prodinstanu trećinu praziluka
- pola veze peršuna
- 3 kašičice senfa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice kapara
- 1 veliku kašiku pavlake
- so, biber, kari
Ako želite da izbegnete mlečno, slobodno možete da preskočite pavlaku, samo dodajte malo više ulja. Lepota blendera leži u tome što sve možete da stavite po malo, zavrtite, probate, pa dodajete još. I nikad nećete preterati ili suviše malo staviti nečega. Svako ima svoj ukus, neko voli slanije, neko kiselije, neko ljuto.
Od ove količine mi je ispala ova činija gore, plus još jedna stara tegla od ajvara. Taman da potraje nekoliko dana.
Ranije sam pileću salatu pravila sa kiselim krastavčićima, jer ovom mesu treba nešto kiselo. Prosto vapi za tim. Ali pošto se odvikavam od krastavčića iz turšije, ubacila sam kapare, i dobila skoro isti efekat. Ako ih nemate, može da dodate i malo limunovog soka. Ne zaboravite, blender trpi sve probe, samo nemojte u startu da preterate.
Čorbu nisam slikala, nije ništa posebno izgledala. Ali je bila preukusna. Ima nešto čarobno u tom luku moji se prvo ispeče, a onda rastopi u šerpi.
Prijatno!
Malo sam ja tu improvizovala, ali napravila sam 🙂
I paštetu, a i pileću supo/čorbicu. Odlično je ispalo i jedno i drugo!
Hvala na ideji.
Ne znam samo što mi je ovaj ljuti emotikon ispred komentara, ali dobro, pravićemo se da je smiley 🙂
Emotikoni su malo poludeli. Sredićemo i to 🙂
Da li ova pasteta sme da se jede za dorucak u restrikciji,i da li sme senf u restrikciji da se konzumira,jer u njega ide secer?:)
Sme pašteta, kao i senf, ali onaj bez šećera. Dijon uglavnom nema šećer
Koliko može da stoji ova divna pašteta? Hvala 🙂
Meni nije stajala duže od 4 dana
Da li ovaj luk kad ga presečete na pola, razlistate onako na listiće da se svaki zapeče ili samo onako onaj spoljašnji deo bude dobro zapečen? I koliko sam shvatio umesto kapra, mogu kiseli krastavčići (zašto se odvikavate od njih – da li oni ne smeju da se konzumiraju u restrikciji?).
Inače ja sam pravio jednu sličnu varijantu paštete i dodao sam šargarepu u nju, još dobije i boju kao ove kupovne paštete. 😉
Probaću u svakom slučaju! I svaka čast za sve recepte!
U restrikcije se ne koriste kiseli krastavčići ili bilo šta sa sirćetom. Umesto kapara možete da stavite masline. A luk zapečete samo sa spoljne strane. Što se šargarepe tiče, nju jedemo ali samo u sirovom obroku u restrikciji.
Ana, da li moze soja sos i jabukovo sirce u restrikciii?
Ne. U restrikciji od kiselina koristimo samo limun. A soja se potpuno isključuje. Nije zdrava. Nemojte u restrikciji uopšte, a posle častite sebe ako vam baš dođe želja. Ja odolevam već godinu dana.
Da li može u paštetu da se ubaci kuvana pileća džigerica ako sam u restrikciji? Hvala 😉
Ne, u restrikciji se ne jede džigerica. A i posle retko kad
Imam par pitanja… Student sam, ne kuvam supu, niti kupujem celo pile, kako u tom slucaju napraviti pilecu pastetu?
Da li mora luk? Nisam ljubitelj. I trece, sta je kapar? 🙂
Uzmeš malo pilećeg belog, malo bataka, prodinstaš i nastaviš dalje. Kapari su male zelene bobice koje daju slanoću jelu. Nisu baš nije jeftini. Možeš da ubaciš samo zelene masline, biće ok.
Hvala puno na savetu… 🙂
Koliko dugo moze stajati u frizideru?
Ja po pravilu ništa ne držim duže od dva, maksimalno tri dana.
a da li se kožurica ni u kom obliku ne jede? ni u pašteti, ni pečena?