Pileća pašteta s vrelim puterom

20/12/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

U poslednje vreme sam se, blago rečeno, navukla na paštete. Posebno od piletine. Tako je, kako je, želje ponekad treba sebi ostvariti.

Svi imamo te faze kada nam se nešto jede češće nego nešto drugo. I dokle god nisu u pitanju sitni kolači, torte, pomfrit ili big mac, sebi treba udovoljiti.

Valjda i to dolazi sa hladnim vremenom i željom da se negde ušuškamo, jedemo nešto mekano i toplo. Da se sakrijemo od sumiranja rezultata pred kraj godine. Hteli ili ne hteli, svi na kraju budemo uvučeni u to.

A ako će vam tih deset ili petnaest ili dvadeset minuta u toku dana, gde sedite i jedete ono što volite, otresiti prašinu s leđa, onda to i uradite. Meni takvi sitni rituali u toku dana napune baterije.

Ova pa[teta je najlepša kada se jede odmah, dok je još topla, ali joj ništa ne fali ni kada se ohladi. Ja sam pravila manju količinu jer mi je zaostala pečena piletina. Ukoliko pravite za celu porodicu možete da iskoristite i celo manje pečeno pile. U paštetu volim da stavljam i belo i crno meso, tako bude lepša.

Potrebno vam je (po osobi):

  • 1 batak sa karabatkom
  • parče belog mesa (pola dlana na primer)
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 1 kašika putera (20 gr)
  • Začini po ukusu, ja sam stavila samo malo morske soli
  • Topla voda po potrebi, kašika otprilike

Meso oistite o kožice i kostiju i ubacite u blender. Luk iseckajte ali ne preterano sitno.

U šerpici zagrejte puter pa u ubacite luk. I to radite na niskoj temperaturi jer puter ne treba da promeni boju, treba da ostane beličasto žućkast.

Kada luk malo omekša, sve iz šerpice prebacite u blender, dodajte malo soli i izblendirajte. Ukoliko je smesa jako gusta, dodajte kašiku tople vode.

Naravno, u ovu paštetu možete da ubacite šta god želite od začina, ja sam ovog puta htela blagu varijantu. Ako niste do sada pravili pileću paštetu sa karijem, obavezno probajte. Jako se dobro slažu.

Ukoliko pravite veću količinu, za familiju ili prijatelje, onda na celo pile dodajte od 3 do 4 kašike putera i dve srednje glavice luka. So već ide po ukus. Kao i uvek probajte kada je sameljete pa dodajte još ako vam fali.

Uz ovu pileću paštetu s vrelim puterom je išla ona starinska pogača čiji sam recept juče objavila.

Iako je puter vreo u momentu sipanja u blender, brzo će se ohladiti pa paštetu jedite čim je sameljete, tada je najlepša.

Prijatno!1 komentar

Ostavite komentar