Kuva i piše: Ana Ćubela Kakav bi to som bio ako ne …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Humus je jedan od najpoznatijih namaza na svetu. Dolazi sa Bliskog istoka i pravi se od leblebija, maslinovog ulja, belog luka, tahinija (paste od susama) i limunovog soka. Veoma jednostavan, a savršenog ukusa.
I svi koji se hrane prema osnovnim principima hrono ishrane ga jedu često. Uglavnom za doručak jer tako nalažu pravila restrikcije (faze mršavljenja). Ali mnogi ne znaju da humus može da se jede i za ručak van restrikcije. I to čak uz lagani protein.
Meni se najbolje slaže sa piletinom. Ovog puta sam pravila „mućkalicu“ sa belim mesom, crnim lukom i sušenim paradajzom.
Potrebno vam je:
- Pileći file
- Sušeni paradajz
- 1 veći crni luk
- Začini: morska so, šareni biber, mleveni korijander, peršun
- 1 manja kašika maslinovog ulja
- 1 manja kašika putera
Luk iseckajte na rebarca, a piletinu na kocke. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i puter pa dodajte luk i dinstajte ga dok ne omekša. Po potrebi možete dolivati po malo vode. Onda u tiganj ubacite meso i začine. Paradaj iseckajte sitnije pa ubacite i njega. I dinstajte na laganoj vatri dok piletina ne bude gotova.
U tanjir položite piletinu, a pored nje humus.
I svako parče malo umočite u humus pre nego što ga pojedete. Ko ne voli da umače?!
Namaz možete da napravite sami. A možete i da ga kupite. Sada proizvode Ribella humus možete da nađete u svim marketima… a ima ih čak i u manjim radnjama. Pogledajte ponudu.

Njihove proizvode možete da pogledate i na Instragramu
Ja najviše volim osnovni humus, bez nekih dodataka, sli sam ovog puta uzela da isprobam onaj sa semenkama bundeve. I dobar je. Ribella inače ima humus sa najrazličitijim dodacima: natural, pikant, kari, urnebes, sa semenkama bundeve, sa šitake pečurkama, kukuruzom i odnedavno i cveklom.
Ne samo što je ukusan, humus je i jako zdrav i važi za dobrog saborca u borbi protiiv lošeg holesterola, dijabetesa i različitih kardiovaskularnih oboljenja.
Inače, ovakav obrok se odlično uklapa u preporuke dr Alana Delaboa, tvorca hrono ishrane. Oni koji prate pravila restrikcije, ovaj humus mogu za doručak, a piletinu uz neko neskrobno povrće ili salatu.
pr
Pozdrav Ana, moram da iskomentarisem da ni jedan vas recept nema mere ili kolicinu. Koliko piletine i koliko susenog paradajza? Takodje humus koji koristite sadrzi regulatore kiselosti, kozervans, limunju kiseliku i ekstrate, bilo bi bolje da recept sadrzi domaci humus, ako je vas blog promocija zdrave hrane,
Ako ukucate humus u pretragu na blogu mislim da će izađi barem 5 ili 6 recepata za različite vrste domaćeg humusa. A možda i više. I bez obzira što sam pobornik domaće hrane, povremeno kupim domaće proizvode koji su ok.
Naravo, ni navedeni recept nije los ali daleko da je to Leskovacka muckalica, vise neki elegantniji mladji rodjak.
Pa ni ne piše da je u pitanju leskovačka mućkalica 🙂